Mainos

Kiinassa vaaditaan 1989 verilöylyn uudelleenarviointia

Kiinan syrjäytetty puoluejohtaja Zhao Ziyang on pyytänyt puolueelta vuoden 1989 verilöylyn uudelleenarviointia, kertoivat puoluelähteet tänään. Kyseessä on Zhaon ensimmäinen poliittinen kannanotto sen jälkeen hänet itse syrjäytettiin juuri ennen kuin hallitus julisti poikkeustilan ja hajotti Taivaallisen aukion mielenosoituksen verisesti.

Zhao nähtiin viimeksi julkisuudessa pyytämässä kyyneleet silmissä opiskelijoita poistumaan aukiolta. Hän on sen jälkeen elänyt käytännöllisesti katsoen kotiarestissa.

Zhao kehottaa hallitsevaa kommunistista puoluetta kumoamaan virallisen arvion, jonka mukaan Pekingin Taivaallisen rauhan aukion verilöyly oli "vastavallankumouksellinen kapina".
-Jokainen tietää, että useimmat opiskelijat halusivat silloin rangaista korruptoituneita aineksia ja edistää poliittista uudistusta eikä puolueen syrjäyttämistä, Zhao kirjoittaa.
-Koska kyseessä ei ollut vastavallankumouksellinen kapina, tilannetta ei olisi saanut ratkaista sotilaallisin keinoin, hän painottaa.

Uudelleenarviointikehotus sisältyy perjantaina päivättyyn avoimeen kirjeeseen, jonka entinen puoluejohtaja lähetti puolueen johtavan politbyroon jäsenille ja viiden vuoden välein järjestettävän puoluekokouksen puheenjohtajistolle. Uutistoimisto Reuter kertoi saaneensa nähtäväkseen kopion kirjeestä.

Kommunistipuolueen propagandaosaston varajohtaja Xu Guangchun kiisti tänään kirjeen olemassaolon ja huomautti, että kesäkuun 4. päivän tapahtumat on hallitus- ja puoluetasolla loppuun käsitelty.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.