Mainos

Kiinan talous kasvussa

Kiinan talous ei näytä pahemmin kärsineen muun maailman ongelmista. Maan tilastoviraston tänään julkistamien lukujen mukaan Kiinan talous kasvoi vuoden alkupuoliskon aikana reipasta 7,9 prosentin tahtia. Myös koko vuoden kasvun odotetaan ylittävän ennustetun 7 prosentin tason.

Virasto varoitti kuitenkin, että näkymät voivat muuttua, jos maailmantalous lähtee loppuvuoden aikana odotettua jyrkempään laskuun. Kiinan lukemat eroavat dramaattisesti muista Aasian maista, jotka ovat vetäneet kasvuennusteitaan alas sitä mukaa kun vienti Yhdysvaltoihin ja Japaniin on hiipunut.

Esimerkiksi Singapore pudotti viime viikolla arvionsa BKT:n kasvusta 0,5-1,5 prosentin välille, Taiwanissa odotetaan vajaan 2,5 prosentin ja Malesiassa noin 2,2 prosentin kasvua.

Kiinan asemia naapureihin verrattuna parantaa lähinnä sen kotimarkkinoiden vahvuus, jota pönkittää vielä valtion massiivinen investointiohjelma maan infrastruktuurin parantamiseen.

Ylimääräistä piristysruisketta odotetaan nyt vielä Pekingille myönnetyistä vuoden 2008 olympiakisoista, joiden uskotaan vauhdittavan varsinkin matkailu-, liikenne- ja rakennusalan kasvua. Yhteensä olympiakisat tuottavat talouskasvuun seuraavien seitsemän vuoden aikana vuosittain 0,3-0,4 prosenttiyksikön lisäpiikin, tilastoviraston edustaja arvioi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.