Mainos

Kiinan presidentti tapasi Jeltsinin sairaalassa

Presidentti Boris Jeltsinin ja Kiinan presidentin Jiang Zeminin huipputapaaminen järjestettiin tänään moskovalaisessa sairaalassa, jonne Jeltsin oli viety sunnuntai-iltana keuhkokuumeen vuoksi.

Jiang, joka on myös Kiinan puoluejohtaja, viipyi sairaalassa vain 40 minuuttia. Lääkärit totesivat eilen, että Jeltsinillä oli 38,9 asteen kuume, ja hänet vietiin Venäjän eliitin hoitopaikkaan, Kliiniseen keskussairaalaan.

Venäläiset isännät tai kiinalaiset vieraat eivät kommentoineet sairaalatapaamista. Televisiossa näytettiin tapaamisesta filmiä, jossa jäykästi tuolilla istuva Jeltsin heilutti kättään sanojaan painottaakseen.

Jeltsinin lehdistöpäällikkö Dmitri Jakushin kertoi lääkärien sanoneen, että presidentti joutuu olemaan sairaalassa ehkä kymmenen päivää. Presidentti saa antibiootteja ja hänen kuumeensa on laskenut.

Kreml ilmoitti tänään myös, että Jeltsinin täksi viikoksi suunniteltu tapaaminen Hollannin kuningattaren Beatrixin kanssa on peruutettu.

Jeltsinin sairastuminen nosti heti tänään uusia vaatimuksia hänen siirtymisestään syrjään sekä ennenaikaisten presidentinvaalien ja parlamenttivaalien järjestämisestä.

Pääministeri Jevgeni Primakov torjui kuitenkin Venäjän turvallisuusneuvoston istunnossa tällaiset vaatimukset. -Me emme ryhdy mihinkään toimiin, jotka saattavat järkyttää yhteiskuntaa entisestään ja nostaa maan peräsimeen jonkun diktaattorin, Primakov huomautti.

Jeltsinin kanslian apulaisjohtaja Oleg Sysujev ehdotti jokin aika sitten, että Primakov ryhtyisi ehdokkaaksi vuoden 2000 presidentinvaaleissa. Primakov itse torjui ehdotuksen. -Hulluudellakin on oltava rajansa, huomautti Primakov. Hän sanoi itse saavuttaneensa oman rajansa pääministeriksi tullessaan ja arveli myös olevansa liian vanha. Primakov on 69-vuotias eli kaksi vuotta Jeltsiniä vanhempi.

Jeltsin syrjässä jo pitkään

Vakavat terveysongelmat ovat pitäneet Jeltsinin presidentin maaseutuasunnoilla jo kuukausia. Jeltsin on kärsinyt ajoittain flunssasta ja ajoittain työuupumuksesta. Sairastelunsa vuoksi hän on joutunut perumaan useita ulkomaanmatkoja ja tapaamisia. Presidentti onkin käytännössä vetäytynyt päivänpolitiikasta ja antanut ohjat pääministeri Jevgeni Primakoville. Jeltsin torjuu kuitenkin edelleen poliittisten vastustajiensa väitteet, että hän olisi kykenemätön viemään kautensa kunnialla loppuun. Hän on tähdentänyt pysyvänsä virassaan kautensa loppuun vuoteen 2000 asti.

Jeltsinin sairastelu alkoi hänelle vuonna 1996 tehdystä sydämen ohitusleikkauksesta. Leikkaus sujui hyvin, mutta toipuminen pitkittyi keuhkokuumeen vuoksi. Sen jälkeen presidentti on kärsinyt lukuisista hengitystiehyeiden tulehduksista. Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman puhemies Gennadi Seleznjov ilmaisi maanantaina myötätuntonsa presidentti Jeltsiniä kohtaan. Seleznjovin mukaan Jeltsinin sairaalaan joutuminen on "hyvin ikävää". -Mutta minkäs teet. Kun on sairas, niin on sairas, hän totesi.

Taloutta ja rajariitaa

Ennen Jiangin saapumista arveltiin vierailun aikana keskityttävän maiden talouskysymyksiin. Vierailun on uskottu myös tekevän lopun maiden vuosisatoja jatkuneista rajakiistoista. Jiang ja Jeltsin ovat tavanneet useasti aiemminkin, ja Jiang sanoi ennen virailua lehtihaastattelussa Jeltsiniä "vanhaksi ystäväksi". Jiang puhuu venäjää, hän oli 1950-luvulla harjoittelijana moskovalaisessa tehtaassa.

Venäjän ja Kiinan suhteet ovat lämmenneet viime vuosina, mutta niiden keskinäinen kauppa on ollut vähäistä. Viime vuonna niiden kauppavaihto oli vain 6 miljardia dollaria, kun esimerkiksi Kiinan ja Japanin kauppavaihto oli 64 miljardia dollaria. Moskovasta Jiang jatkaa matkaa huomenna Novosibirskiin ja sieltä edelleen keskiviikkona Tokioon.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.