Kiinan kommunistipuolue tiukentaa otettaan maaseudusta

Kommunistipuolueen keskuskomitea avasi tänään erityisistunnon, jossa käsitellään Kiinan maaseudun ongelmia. Puolue on huolissaan otteensa löystymisestä maaseudulla, jossa elintason lasku ja rehottava korruptio ovat saaneet viljelijät liikehtimään.

Keskuskomitean kokouksesta kertoi Kiinan hallituksen edustaja. Hän ei selostanut kokouksen asialistaa yksityiskohtaisesti, mutta keskuskomitean uskotaan pyrkivän viljelijöiden tulotason kohottamiseen.
Puolueen virallinen äänenkannattaja Kansan päivälehti vahvisti, että hallitus uusii viljelijöiden maanvuokrasopimukset niiden mennessä umpeen. Ilmoitusta pidettiin suurena myönnytyksenä viljelijöille.

Viljelijöiden oikeus vuokrata viljelemänsä maa oli yksi edesmenneen Kiinan vahvan miehen Deng Xiaopingin alulle paneman uudistuspolitiikan kulmakiviä. Deng purki vanhan kommuunijärjestelmän ja tarjosi viljelijöille taloudellisia kannustimia. 1970-luvun lopulla aloitettu uudistuspolitiikka nosti nopeasti maaseudun elintasoa.

Räjähdyksen vaara kasvaa

Kiinassa lasketaan olevan noin 900 miljoonaa talonpoikaa. Maaseudulla asuu siis noin kaksi kolmasosaa Kiinan väestöstä.
Kiinan johto on viime aikoina herännyt huolehtimaan sosiaalisten jännitteiden lisääntymisestä maaseudulla. Sosiaalisen räjähdyksen vaaraa lisää talouskasvun hidastuminen, joka on tuntunut eniten juuri maaseudulla.

Samalla kuilu kaupunkien hyvätuloisten ja maaseudun köyhien välillä on kasvanut. Tulot henkeä kohti olivat viime vuonna Kiinan maaseudulla 2090 yuania (vajaat 1400 mk) vuodessa. Kaupungeissa vastaava luku oli 5160 yuania (noin 3400 mk).
Noin 50 miljoonan maaseudun köyhän arvellaan elävän virallisen köyhyysrajan alapuolella. Heidän tulonsa jäävät alle 560 yuanin (noin 370 mk) vuodessa. (STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat