Kiinan julkinen terveydenhuolto surkeassa jamassa

Kiinan terveysministeri kritisoi maan terveydenhuoltojärjestelmää. Hänen mukaansa sars-epidemia olisi voitu välttää, jos järjestelmä olisi modernimpi.

Kiina ei ole onnistunut takaamaan kansalaisilleen riittävää terveydenhuoltoa ja maan terveydenhuoltojärjestelmä on kyvytön vastaamaan epidemioiden ja kulkutautien uhkaan, kritisoi maan terveysministeri Gao Qiang.

Tänään julkistetussa raportissa Qiang ruoskii ankarasti maansa panostuksia julkiseen terveydenhuoltoon ja tulee siihen tulokseen, että esimerkiksi sars-epidemia olisi voitu välttää, ellei systeemi olisi niin takapajuinen.

Qiang myös huomauttaa, että Kiinan hallituksen maksama osuus sairaaloiden käyttökustannuksista on pudonnut 1980-luvun 30 prosentista vaivaiseen 7,7 prosenttiin. Sen seurauksena sairaalat ovat ryhtyneet paikkaamaan vajetta kiskomalla lisärahaa potilailta.

- Potilaiden maksuilla ei enää kateta vain hoidon ja lääkkeiden hintaa, vaan niillä kustannetaan myös hoitohenkilökunnan palkat ja sairaaloiden ylläpito, moittii Qiang.

Sairaalat ottavat myös innolla vastaan lääketehtaiden lahjuksia ja vastineeksi määräävät potilaille tehtaiden haluamia, usein erittäin kalliita lääkkeitä. Qiangin mukaan tämä on vaarallinen kehityssuunta, sillä sen seurauksena yhä useammat jättävät tautinsa hoitamatta, mikä johtaa helposti kulkutautien puhkeamiseen.

Vuonna 2003 tehdyn maanlaajuisen tutkimuksen mukaan liki puolet hoitoa tarvitsevista ihmisistä jää kotiinsa ja liki kolmannes sairaalahoitoon menneistä lähtee kesken kaiken pois suurten kulujen takia.

Vuosien 2000-2003 välillä potilasmäärä Kiinan sairaaloissa putosikin 4,7 prosentilla, mutta samaan aikaan sairaaloiden tulot nousivat 70 prosentilla.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat