Kiinan johtajat aloittavat neuvottelut vallanvaihdosta

Kiinan ikääntyneet johtomiehet vetäytyvät alkavalla viikolla jälleen vuosittaiseen kesätapaamiseensa Beidaiheen. Tämän vuoden keskustelujen ykkösaiheena on se, miten valta maassa siirretään uuden sukupolven käsiin.

Puoluejohtajan ja presidentin Jiang Zeminin sekä muiden johtajien odotetaan astuvan sivuun puoluetehtävistä syksyllä järjestettävässä puoluekokouksessa, ja hallitustehtävistä parlamentin istunnossa ensi vuonna.

Vallanvaihto ei ole yksinkertainen operaatio, sillä pääosin yli 70-vuotiaat johtajat haluavat kommunistisen puolueen säilyttävän valtansa yhä kapitalistisemmaksi muuttuvassa Kiinassa. Kiinan johtoa askarruttaa lisäksi kysymys siitä, saako Jiang pitää paikkansa maan armeijan keskuskomission johdossa, jolloin hänellä olisi edelleen runsaasti kulissientakaista vaikutusvaltaa. Maassa on myös liikkunut huhuja, joiden mukaan Jiang aikoisi myös pitää asemansa puolueen johdossa, mutta toisten tietojen mukaan hän aikoo luopua kaikista tehtävistään.

Hu Jintao seuraajana

Spekulointi Kiinan tulevista johtajista käy kuumana, eivätkä johtajat ole antaneet juuri minkäänlaisia tietoja siitä, ketkä nousevat vallankahvaan heidän jälkeensä. Pekingin poliittiset lähteet ovat kuitenkin melko yksimielisiä siitä, millaisia vallanvaihtoja maan ylimmässä johdossa tehdään.

Jiang Zeminin seuraaja on todennäköisimmin varapresidentti Hu Jintao, jonka jo Deng Xiaoping aikanaan nimesi Jiangin vallanperijäksi. Pääministeri Zhu Rongjin odotetaan luovuttavan paikkansa varapääministeri Wen Jiabaolle, ja kansalliskongressin johtajan Li Pengin antavan virkansa Li Ruihuanille. Lisäksi Jiangin suosikin Zeng Qinghongin uskotaan nousevan politbyroon jäseneksi.

Uudistuksia puolueeseen

Beidaihen keskustelujen kuuma peruna on myös kommunistisen puolueen uudistaminen. Johtajien arvellaan hyväksyvän puolueohjelmaan Jiangin kiistellyn ehdotuksen, jonka mukaan yksityisyrittäjät saisivat liittyä puolueeseen.

Jiang esitteli ehdotuksensa jo viime vuonna, ja liitti sen nk. "kolmen edustuksen" teoriaansa. Sen mukaan puolueen on edustettava edistyneitä tuotantovoimia, edistynyttä kulttuuria ja laajaa osaa väestöstä. Teorialla pyritään laajentamaan puolueen kannatuspohjaa työläisistä, maanviljelijöistä ja älymystöstä, jotka perinteisesti ovat olleet puolueen kivijalka.

Puolueen vanhoillinen siipi on suhtautunut teoriaan nuivasti ja varoittanut johtoa unohtamasta puolueen perinteisiä kannattajia. Teorian saaman kannatuksen uskotaan vaikuttavan suuresti siihen, millainen on poliittisten uudistusten tahti Kiinassa tulevina vuosina.

(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat