Mainos

Kiinan ja Japanin sananvaihto kärjistyy

Japani ja Kiina jatkoivat tänään sanasotaansa kiinalaisten poliisien tunkeutumisesta Japanin konsulaattiin Koillis-Kiinassa. Japanin ulkoministeriö torjui Kiinan väitteen, jonka mukaan japanilaiset konsulaattiviranomaiset olisivat myöntäneet kiinalaispoliiseille luvan tulla konsulaattiin Shenyangissa.
Kiinan ulkoministeriö ilmoitti aiemmin, että Japanin Shenyangin-konsulaatin edustaja oli antanut luvan "viiden tuntemattoman henkilön" hakemiseen konsulaatista.

Kiinaan saapui tänään Japanin ulkoministeriön valtuuskunta selvittelemään kiistaa. Valtuuskuntaa johtaa ulkoministeriön konsuliasioiden päällikkö Masaaki Ono. Japanin ulkoministeri Yoriko Kawaguchi oli eilen kutsunut Kiinan Tokion-suurlähettilään puhutteluun tapauksen johdosta pääministeri Junichiro Koizumin syytettyä Kiinaa diplomaattisopimusten loukkaamisesta.

Välikohtaus sattui keskiviikkona, kun viisi pohjoiskorealaista yritti paeta Japanin konsulaattiin Shenyangissa. Japanin ulkoministeriö kertoi ensin, että kiinalaiset poliisit pidättivät kolme yrittäjistä ennen kuin he pääsivät varsinaiseen konsulaattirakennukseen. Kaksi konsulaattiin päässyttä pohjoiskorealaista kiinalaispoliisit kävivät hakemassa pois väkivalloin.

Japanin televisiossa näytetystä videofilmistä näkyy kuitenkin, että kaikki viisi pohjoiskorealaista pääsivät pakenemaan konsulaattiin, mistä kiinalaiset poliisit raahasivat heidät pois. Videolla näkyy mm. kaksi itkevää pohjoiskorealaista naista ja itkevä pikkutyttö, jotka poliisit olivat kaataneet maahan.

Pölyt poliisien lakeista


Japanilaiset vartijat ja konsulaattihenkilökunta seuraavat videolla tapahtumaa lähes toimettomina. Yksi japanilaisista poimii maasta kiinalaispoliisien lakkeja, jotka ovat pudonneet poliisien nujakoidessa pohjoiskorealaisten kanssa. Japanilainen pyyhkii lakeista pölyn ennen kuin ojentaa ne poliiseille. Japanin tiedotusvälineet ja useat poliitikot ovat arvostelleet Japanin lepsua toimintaa asiassa. Japanin ulkoministeriö jyrkensikin sävyään tänään. -Toistamme painokkaasti vaatimuksemme, että heidät (pohjoiskorealaiset) luovutetaan takaisin ja että Kiina esittää anteeksipyynnön ja takaa, etteivät tällaiset tapaukset toistu, sanottiin Japanin ulkoministeriön lausunnossa tänään. Lausunnon sävy on asiantuntijoiden mukaan poikkeuksellisen jyrkkä Japanin esittämäksi.

Kiina syytti ylireagoinnista

Kiina syytti myöhemmin tänään Japania ylireagoinnista. Kiinan Tokion-suurlähetystön lähetystöneuvoksen Huang Xingyuanin mukaan Japanin Shenyuanin-konsuli oli myöhemmin kiittänyt poliisia sen "yhteistyöstä". -Me emme ymmärrä, miksi Japani ylireagoi välikohtauksen johdosta, Huang kertoi japanilaiselle Kyodo-uutistoimistolle. Huangin mukaan poliisi ei tiennyt, että konsulaattiin tunkeutuneet olivat pohjoiskorealaisia ennen kuin heidät pidätettiin.

Myös Yhdysvaltain konsulaatissa

Neuvotellut Yhdysvaltain Shenyangin-konsulaattiin paenneiden kolmen pohjoiskorealaisen kohtalosta jatkuivat tänään. Kaksi heistä oli tunkeutunut konsulaattiin keskiviikkona ja kolmas kiipesi muurin yli torstaina. Viime viikkoina on yhteensä 28 pohjoiskorealaista tunkeutunut ulkomaisiin diplomaattiedustustoihin. Kiina on lopulta päästänyt heidät Etelä-Koreaan kolmansien maiden kautta. Asiasta uhkaa tulla diplomaattinen päänsärky Kiinalle, joka muutamia päiviä sitten ympäröi pääkaupungissa Pekingissä olevia suurlähetystöjä piikkilangalla uusien pakoyritysten estämiseksi. Virallisesti Kiina pitää pohjoiskorealaisia talouspakolaisina, jotka se on velvollinen palauttamaan Pohjois-Korean - läheisen liittolaisensa - kanssa solmimansa sopimuksen nojalla. Palauttaminen ja Pohjois-Koreassa odottava rangaistus johtaisi kuitenkin epätoivottaviin ulkomaisiin vastalauseisiin.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.