Mainos

Kiinan hallituksessa laajoja uudelleenjärjestelyjä

Kiinan kommunistisen puolueen johto hyväksyi torstaina laajan hallitusremontin ja ehdotuksen valtion paisuneen hallintokoneiston karsimiseksi.

Kommunistisen puolueen keskuskomitea hyväksyi torstaina päättyneessä kaksipäiväisessä kokouksessaan joukon ehdokkaita valtion johtovirkoihin neuvoteltuaan ei-kommunististen puolueiden johtajien kanssa, kertoi uutistoimisto Xinhua yksityiskohtia paljastamatta.

Ehdokkaiden nimet annetaan parlamentin eli kansallisen kansankongressin hyväksyttäväksi. Parlamentti kokoontuu vuosi-istuntoonsa 5. maaliskuuta.

Kiinan parlamentin odotetaan suosittavan maan taloudesta nykyisin vastaavan 69-vuotiaan Zhu Rongjin nimittämistä pääministeriksi. Zhu on yksi kuudesta varapääministeristä, jonka pääministerinimitys varmistui, kun hän hypähti syyskuun puoluekokouksessa viidenneltä kolmannelle sijalle vaikutusvaltaisen seitsenjäsenisen politbyroon pysyvän komitean arvojärjestyksessä.

Siekailemattomasta tyylistään tunnettu Zhu johtaa pyrkimyksiä tappiollisten valtionyritysten myymiseksi ja kangertelevan valtiontalouden uudistamiseksi.

Nykyinen 69-vuotias pääministeri Li Peng joutuu perustuslain mukaan eroamaan, kun hänen toinen viisivuotiskautensa päättyy tänä vuonna. Li valitettaneen parlamentin puhemieheksi tänä vuonna eläkkeelle siirtyvän 73-vuotiaan Qiao Shin tilalle.

Li pysyy pääministerikautensa jälkeenkin virallisesti Kiinan toiseksi mahtavimpana johtajana presidentti Jiang Zeminin jälkeen, sillä hän on toisella sijalla politbyroon pysyvän komitean arvojärjestyksessä - yhden pykälän edellä Zhuta.

Jiang, 71, jatkanee presidenttinä, joka on vähiten tärkeä hänen kolmesta huippuvirastaan. Jiang on myös kommunistisen puolueen pääsihteeri ja puolueen keskussotilaskomission puheenjohtaja. Suljettujen ovien takana pidettyyn keskuskomitean kokoukseen osallistui 192 keskuskomitean jäsentä ja 149 ehdokasjäsentä.

Hallintokoneisto laihdutuskuurille

Keskuskomitea hyväksyi torstaina toisena asiana ehdotuksen valtioneuvoston eli hallituksen alaisten laitosten uudistamiseksi, kertoi uutistoimisto Xinhua paljastamasta taaskaan yksityiskohtia. Uudistus on keskuskomitean mukaan pantava voimaan "päättäväisesti, aktiivisesti ja järkähtämättä".

Hallintokoneiston uudistaminen on keskuskomitean mukaan tarpeen talousuudistuksen syventämiseksi, puolueen lähentämiseksi kansaan ja sosialistisen markkinatalouden kehittämiseksi.

Hallintokoneiston "virtaviivaistaminen" koskee yli kymmentä ministeriötä ja saattaa johtaa kymmenientuhansien virkamiesten erottamiseen tai siirtämiseen toisiin tehtäviin.

Ministeriöitä saatetaan lakkauttaa tai yhdistää ja elektroniikka-, hiili-, metalli, ja koneenrakennus- sekä kemian teollisuuden alaisia yrityksiä eriyttää ministeriöiden alaisuudesta holding-yhtiöiksi. Uudistus kohtaa vastarintaa supistusten tai vaikutusvallan vähenemisen kohteeksi joutuvissa valtion elimissä.

Keskuskomitea hyväksyi myös hallituksen toiminnan Aasian talouskriisin yhteydessä. Kiina on pystynyt pitämään valuuttansa vakaana huolimatta Kaakkois-Aasian talouksien myllerryksistä. Kotimaista taloutta on kehitettävä menestyksellisesti, jotta tällaisia kriisejä pystytään vastaisuudessa hallitsemaan paremmin, keskuskomitea kehottaa.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.