Kiinan aggressiivinen käytös herättää kysymyksiä – onko voimistuva ärhentely merkki mahtiuden puutteesta?

Maailmanselittäjät: Kiina ostaa ystäviä maailmalta 9:06
Katso koko keskustelu videolta: Maailman selittäjät pureutuvat tarkemmin digitaalisuudesta ja datasta vallankäytön välineenä

Kiinan vahvistuva asema maailmanpolitiikassa herättää keskusteluja. Erityisen huonoksi luonnehditaan nyt Yhdysvaltain ja Kiinan välejä.

Yhdysvaltain ja Kiinan viimeviikkoinen korkean tason ulkopoliittisten edustajien tapaaminen Alaskassa alkoi viileänä, ja johti lopulta kiivaaseen väittelyyn maiden välille. Tapaamisessa Kiina järjesti pitkän monologin, jota Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith kuvailee lähtökohdiltaan aggressiiviseksi.

– Aika usein, varsinkin jos kyse on autoritäärisestä valtiosta, se kertoo sellaisesta, että ollaan hiukan hermostuneita, tiedostetaan omia heikkouksia, ja sitten lähdetään sellaisella mahtipontisella tavalla liikkeelle, jolloin ehkä Kiinan mahti ei ole niin iso, kuin Kiina haluaa sen näyttävän olevan, Smith sanoo.

Kiinan ja Yhdysvaltain suhteet ovat ennätykselliset huonot, Smith sanoo. Hän epäilee, ettei Yhdysvaltain nykyisen presidentti Joe Bidenin pehmeämpi linja Donald Trumpiin verrattuna tule jatkumaan kauaa.

– Me ei olla nähty teknologisen kamppailun huipentumaa vielä, mutta tullaan varmaan tällä vuosikymmenellä näkemään.

Smith arvelee, että Kiinan pörhistelevä asenne voi johtua myös siitä, että Bidenin johdolla Yhdysvallat on jälleen vahva kumppani liittolaisilleen.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen tuokin esiin viimeviikkoisen USA:n puolustusministerin Aasian vierailun, jossa hän vieraili USA:n liittolaisten luona vakuuttaen maan tukea. USA näyttää jälleen paikkaansa maailmanpolitiikassa.

Kiiinasta maailman johtava valtio?

Hanna Lauren Elinkeinoelämän keskusliitosta kertoo, että joidenkin arvioiden mukaan Kiina on bruttokansantuotteella mitattuna suurin talous tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. BKT ei välttämättä kuitenkaan tarkoita voimakkuutta.

– Mutta suurin ei aina tarkoita, että voimakkain, Lauren sanoo.

– Kiina on tiedostanut sen, että teknologia ja tiede on se, joilla tässä maailmassa pärjätään. Kolmas on haluttavuus, eli pehmeä voima, joka Kiinalta vielä puuttuu.

MTV:n Lahtinen muistuttaa, että Kiina on pehmeäksi tavoitteekseen maininnut, että se on jälleen yksi maailman johtavimmista maista vuoteen 2048 mennessä. Tavoite liittyy Kiinan menneisyyteen.

Lue myös:

    Uusimmat