Yhdysvaltain ja Kiinan tapaaminen alkoi jäätävissä tunnelmissa: "Voiman näyttäminen pelin henki"

Tutkijan mukaan ilmapiiri kertoo kovasta suurvaltakilpailusta, eikä suhteisiin ole luvassa pikaista paranemista.

Yhdysvaltain ja Kiinan ulkopoliittisen huipputapaamisen piti alkaa Alaskassa kuten diplomaattiseen protokollaan kuuluu: molempien valtuuskuntien lyhyillä puheenvuoroilla tiedotusvälineiden läsnäollessa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan pysyivät osapuilleen aikataulussa, kun taas Kiinaa edustavat ulkoministeri Wang Yi sekä johtava diplomaatti Yang Jiechi puhuivat kokonaista 20 minuuttia.

Toimittajien ollessa jo lähdössä Blinken pyysi kamerat takaisin, koska hänellä oli vielä muutama sana sanottavana kiinalaisille. Lopulta syyttely ja vastaväitteet sinkoilivat yhteensä noin tunnin ajan.

Kiinan mukaan Yhdysvaltain puuttuminen Xinjiangin uiguurien, Hongkongin ja Taiwanin kysymyksiin sekä Kiinan kybertoimintaan on sekaantumista maan sisäisiin asioihin. Blinkenin mukaan näin ei suinkaan ole.

–  Kaikki nämä (Kiinan) toimet uhkaavat sääntöperusteista järjestystä, joka ylläpitää kansainvälistä vakautta, Blinken perusteli.

Kiina: USA:ssa heikko luotto demokratiaan

Kiinan kommunistisen puolueen politbyroohon kuuluvan Yangin mukaan Yhdysvaltain pitäisi lopettaa oman demokratiakäsityksensä tuputtaminen maailmalle, kun demokratian laita on omassa maassakin vähän niin ja näin.

–  Monet amerikkalaiset itse asiassa luottavat hyvin vähän demokratiaan Yhdysvalloissa, Yang syytti.

Hän jopa muistutti Blinkeniä mustien amerikkalaisten tappamisesta ja Black Lives Matter -liikkeestä.

Bloombergin mukaan Yang totesi puheensa lopuksi, etteivät Blinkenin kommentit olleet olleet "normaaleja", joten niin eivät olleet myöskään Yangin vastaukset niihin.

CNN:n haastattelemat amerikkalaisdiplomaatit päättelivät alun perusteella, että kiinalaiset olivat tulleet Alaskaan mielessään enemmän teatraalinen dramatiikka kuin asiakysymykset.

Keskustelujen oli määrä jatkua vielä perjantaina paikallista aikaa. Jo etukäteen oli selvää, ettei tapaamisesta ole luvassa yhteisiä julkilausumia tai päätöksiä.

Ensi viikolla voidaan tarkkailla merkkejä Venäjän ja Kiinan yhteistyöhaluista, kun ulkoministeri Sergei Lavrov vierailee maassa.

Yhteistyötäkin olisi tarpeen tehdä

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Bart Gaensin mukaan jäätävissä tunnelmissa alkanut tapaaminen Alaskassa on osoitus suurvaltakilpailusta, uudesta normaalista, jossa maailma nyt elää.

–  Ei ole syytä odottaa mitään uutta alkua (reset) maiden suhteissa, ei suuria kompromisseja tai sopimuksia, Gaens arvioi.

Sekä Yhdysvallat että Kiina ovat valmiita puolustamaan etujaan, missä tahansa ne koetaan uhatuiksi, ja panemaan kovan kovaa vastaan.

–  Voiman näyttäminen tulee olemaan pelin henki molemmilla puolilla, Gaens ennustaa.

Presidentti Joe Bidenin hallinto on nostanut edeltäjäänsä enemmän esille Kiinaa ärsyttävät arvokysymykset, kuten ihmisoikeudet sekä sääntöjen noudattamisen. Kovan linjan jatkamista Kiinaa kohtaan tukee Gaensin mukaan myös se, että sille on tukea Yhdysvaltain kongressissa yli puoluerajan.

–  Samaan aikaa Yhdysvalloissa ollaan tietoisia siitä, että Kiinan kanssa on tarpeen tehdä yhteistyötä useilla aloilla, kuten ilmastonmuutoksen ja Pohjois-Korean ydinaseuhkan suhteen, Gaens muistuttaa.

Hänen mukaansa parhaimmillaan suurvaltojen suhteista voidaan odottaa tällä hetkellä sitä, että keskusteluyhteys säilyy ja jotain yhteistyötä kyetään tekemään – ja että muista asioista osapuolet voisivat sopia olevansa eri mieltä.

Lue myös:

    Uusimmat