Kiinalaisten himolla jalkahieltä ja lannalta haisevia hedelmiä kohtaan on tuhoisat seuraukset: Malesiassa tiikerien elintiloja poltetaan plantaasien tieltä

Kiinalaisten himo durian-hedelmiä kohtaan on johtanut uhanalaisten tiikerien elintilan harvenemiseen. Malesiassa metsiä poltetaan durian-plantaasien tieltä.

Maailman uhanalaisimpiin kuuluvien tiikereiden elintila on vaarassa kaventua kiinalaisten hedelmänhimojen takia, kertoo The Guardian.

Erityisesti Kiinassa näiden jalkahieltä, sipulilta ja lannalta haisevien hedelmien kysyntä on ollut jatkuvassa nousussa. Erittäin uhanalaisiksi luokiteltujen Malesian tiikereiden elintila taas sen sijaan on laskussa.

Yksi suojelualue ei riitä

Uusille durian-plantaaseille raivataan tilaa Malesian Hulu Sempan alueelta. Arvioiden mukaan alueelle on tulossa 1213 hehtaarin edestä durian-plantaaseja ja metsää poltetaan ja raivataan vauhdilla.

Alue on sattumoisin myös tiikerien suosima. Hulu Sempassa on yksi tiikerien suojelualue, mutta luonnonsuojelujärjestöjen mukaan se ei riitä.

– Metsien polttaminen johtaa suurten metsäalueiden harvenemiseen. Tämä taas vaikuttaa villieläinten liikkumiseen, WWF Malesian edustaja sanoi.

Voi kiilata vientituotteiden ykköseksi

Kiinalaisten hurja durianhimo on nostanut hedelmän hintoja ja johtanut suurten plantaasien yleistymiseen Malesiassa viimeisen vuoden aikana.

Joidenkin arvioiden mukaan durian-hedelmä saattaisi ajan kuluessa korvata palmuöljyn Malesian suurimpana vientituotteena.

Muutos palmuöljystä durianiin ei ole luonnolle yhtään parempi. Kun durian-plantaasit uhkaavat tiikerien elintilaa, on palmuöljyn valmistaminen tuhonnut sitä vastaavasti orangeilta. 

Lue myös:

    Uusimmat