Mainos

Kiina varoitti Taiwania itsenäisyyshaaveista

Kiinan Taiwanin-asiain apulaisministerin mukaan Taiwanin turvallisuuden takaisi parhaiten vakuutus siitä, ettei saairvaltio julistaudu muodollisesti itsenäiseksi.

Kiina on varoittanut Taiwania aseellisen selkkauksen vaarasta, jos Taiwanin presidentti Chen Shui-bian aikoo viedä läpi suunnittelemansa perustuslakiuudistuksen vuoteen 2008 mennessä.

Kiinan Taiwanin-asiain apulaisministeri Wang Ziaxi totesi China Daily -lehden haastattelussa, että Chenin perustuslain uudistussuunnitelma on pahin uhka maiden välisille suhteille.

- Emme voi sulkea pois (aseellisen konfliktin) mahdollisuutta, vaikkemme sitä toivokaan, Wang totesi.

Wangin mukaan Taiwanin turvallisuuden takaisi parhaiten vakuutus siitä, ettei saarivaltio julistaudu muodollisesti itsenäiseksi. Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan.

Chen on vakuuttanut, että Taiwan ei pyri muodolliseen itsenäisyyteen perustuslakihankkeen varjolla. Vahvistaakseen puolustustaan Taiwan kaavailee suuria asekauppoja, joiden osana se ostaisi Yhdysvalloista kahdeksan sukellusvenettä.

Yhdysvallat kehotti molempia maita malttiin sen jälkeen kun molemmat olivat järjestäneet hiljakkoin sotaharjoituksen.

Taiwan pelkää yhdistymislakia

Taiwanin presidentti Chen Shui-bian pelkää puolestaan Kiinan kaavailevan yhdistymistä koskevaa lainsäädäntöä perustellakseen sillä hyökkäämistä Taiwaniin. Lakiesitys velvoittaisi toteutuessaan Kiinan johtoa hyökkäämään Taiwaniin, jos saarivaltio julistautuu myös muodollisesti itsenäiseksi.

- Kiina on ryhtymässä oikeudelliseen sotaan. Jos Taiwan ei noudata (lakia, Kiina) ryhtyy aseelliseen taisteluun, Chen sanoi United Daily News -sanomalehden mukaan eilen illalla.

Chen ei ole aiemmin kommentoinut lakiesitystä, joka julkistettiin Kiinassa keväällä sen jälkeen kun itsenäisyysmielinen Chen oli valittu Taiwanin johtoon toistamiseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.