Mainos

Kiina torjuu paineita juanin revalvaatioon

Kiinan ei uskota oleva valmis irroittamaan valuuttaansa juania Yhdysvaltain dollarista. Amerikkalaistuottajat ovat arvioineet, että juanin kurssi on noin 40 prosenttia aliarvostettu. Tämä tekee kiinalaistuotteista erittäin kilpailukykyisiä yhdysvaltain markkinoilla.

Kiinan keskuspankki torjui tänään vaatimukset maan valuutan juanin revalvaatiosta. Aiheen odotetaan nousevan esiin Yhdysvaltain valtiovarainministerin John Snow'n tänään alkavan Kiinan-vierailun aikana. Keskuspankin edustajan mukaan valuuttakurssiin ei kuitenkaan puututa vain siksi, että "joku on tulossa käymään Kiinassa".

Kiinan valtion sanomalehti China Daily puolestaan kirjoitti, ettei juanin arvosta käytyä keskustelua pitäisi kytkeä Yhdysvaltain tuleviin presidentinvaaleihin. Snown odotetaan taivuttelevan Kiinaa puuttumaan sen valuutan arvoon, mutta harvat uskovat hänen onnistuvan pyrkimyksessään.

Kiinan valuutta juan eli renminbi on sidottu erittäin kapealla vaihteluvälillä Yhdysvaltain dollariin. Siksi dollarin halpeneminen on alentanut myös juanin arvon tasolle, jota monet pitävät jo epärealistisen alhaisena. Mm. Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan on aiemmin sanonut, että Kiinan tulisi vapauttaa valuuttapolitiikkaansa. Amerikkalaistuottajat ovat arvioineet, että juanin kurssi on noin 40 prosenttia aliarvostettu. Tämä tekee Yhdysvaltain markkinoille tulevista kiinalaistuotteista erittäin halpoja, mikä on amerikkalaisten mukaan kolmen viime vuoden aikana johtanut 2,7 miljoonan työpaikan katoamiseen Yhdysvaltain teollisuudesta.

China Dailyn mielestä kiinalaistuotteiden kilpailukyky perustuu kuitenkin lähinnä halpoihin työvoimakuluihin, eikä juanin kallistuminen juuri auttaisi Yhdysvaltain teollisuutta. Sen sijaan se kyllä saattaisi haitata Kiinan talouskasvua, lehti varoitti. Kiina on tähän saakka jyrkästi torjunut vaatimukset valuutan revalvaatiosta sillä perusteella, että kotimaiset ongelmat kuten uusien työpaikkojen luominen ja yhteiskunnallinen vakaus menevät muiden huolenaiheiden ylitse.

Kiina on myös lievittänyt rajoituksia sille, kuinka paljon valuuttaa kiinalaiset saavat vaihtaa matkustaessaan ulkomaille.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.