Mainos

Kiina tahtoo palauttaa maineensa tavarantuottajana

Kiinalaisten tuotteiden kyseenalainen laatu huipentui skandaaliin, jossa leluvalmistaja Mattel joutui vetämään maassa valmistettuja leluja kahdesti pois markkinoilta.

Kiina on ilmoittanut aloittavansa nelikuukautisen kampanjan, jonka tavoitteena on parantaa maan pahoin tahriutunutta mainetta tavarantoimittajana. Hallituksen verkkosivuilla julistettiin ylevästi, että kyseessä on "sota kiinalaisten tuotteiden ja maan julkisuuskuvan suojelemiseksi".

- Kyseessä on aivan erityinen taistelu, jonka tarkoituksena on suojella kansalaisten terveyttä ja yleistä etua sekä kiinalaisia tuotteita ja maan julkista kuvaa, sanoi maan varapääministeri Wu Yi hallituksen verkkosivujen mukaan.

Wu varoitti samalla myös verhotusti maan poliitikkoja toteamalla, että kyseessä on "päättäväisyyttä vaativa poliittinen tehtävä".

- Tällaisia kampanjoita käytetään Kiinassa, kun on tarve puuttua verrattain yksinkertaisiin ongelmiin. Kun paikallispoliitikot näkevät, että pääministeri tai varapääministeri ottaa kantaa asioihin, heille käy selväksi, että nyt on aika istua alas ja kuunnella, analysoi kiinalainen tutkija Mao Shoulong uutistoimisto Reutersille.

- Zhen Xiaoyun taannoinen teloitus oli myös osa tätä kampanjaa, Mao jatkoi.

Zhen, joka johti kansallista ruuan ja lääkkeiden turvallisuudesta vastaavaa virastoa, tuomittiin kuolemaan syytettynä lahjusten otosta.

Kiinalaisten tuotteiden huono laatu huipentui leluskandaaliin, kun amerikkalainen lelujätti Mattel veti elokuun puolivälissä markkinoilta 18 miljoonaa Kiinassa valmistettua lelua. Leluissa oli vaarallisia pieniä magneetteja, joihin lapset olisivat voineet tukehtua.

Jo pari viikkoa aikaisemmin Mattel veti markkinoilta 1,5 miljoonaa Kiinassa tehtyä leluautoa, jotka oli maalattu myrkyllisellä lyijymaalilla.

Kiinalaiset tuotteet ovat ennenkin olleet viranomaisten hampaissa. Muun muassa renkaita, eläinten rehuja, äyriäisiä ja etanoita on jouduttu vetämään markkinoilta. Karmein tapaus sattui Panamassa, jossa useita ihmisiä kuoli, kun kiinalaisessa yskänlääkkeessä oli tappavia kemikaaleja.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.