Kiina suuttui japanilaisministerin kommenteista

Japanin ulkoministeri sanoi aiemmin, että Kiinasta on tulossa sotilaallinen uhka Japanille. Kommentit ovat odotetusti aiheuttaneet närää Kiinassa.

Japanin ulkoministeri Taro Aso katsoo, että Kiinasta on tulossa sotilaallisten panostustensa myötä "merkittävä uhka" Japanille.

Uutistoimisto Kyodon mukaan Aso perustelee arviotaan muun muassa sillä, että Kiinalla on ydinaseita. Hän muistuttaa myös siitä, että Kiinan puolustusmenot ovat kasvaneet jo 12 vuoden ajan eikä niiden käytöstä tiedetä juuri mitään.

Kiinassa naapurimaan lausunto on herättänyt odotetusti suuttumusta. Kiinalaisministerit syyttivät Taro Asoa vastuuttomista kommenteista, joiden tarkoitusta he eivät ymmärrä.

Japanin ja Kiinan välit ovat muutoinkin viilentyneet viime aikoina. Kiistaa on synnyttänyt muun muassa se, ettei Japani ole Kiinan mielestä suhtautunut riittävällä kunnioituksella maiden välisen sodan kiinalaisuhreihin tai katunut miehitystään. Myös Itä-Kiinan meren kaasuvaroista syntyneet riidat hiertävät maiden naapurisopua.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat