Kiina puolustelee britin teloitusta - Brown pettynyt

Britannian hallitus ryöpyttää Kiinaa huumerikoksesta tuomitun brittimiehen teloituksesta. Pääministeri Gordon Brown sanoi olevansa erityisen järkyttynyt siitä, ettei Akmal Shaikhin mielentilaa otettu huomioon.

- Tuomitsen voimakkaasti Akmal Shaikhin teloituksen. Teimme monia armahdusanomuksia, mutta niihin ei myönnytty, Brown sanoi.

Shaikhin kerrottiin kärsineen kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Kuolemantuomioita vastustavan Reprieve-järjestön mukaan lääkärien lausunnot todistavat, että hän oli harhojen vallassa. Hän oli muun muassa sanonut levyttävänsä Kiinassa hitin maailmanrauhan puolesta.

Shaikh, 53, teloitettiin myrkkyruiskeella Sinkiangissa Luoteis-Kiinassa. Hänen hallustaan löydettiin neljä kiloa heroiinia syyskuussa 2007 lähellä Tadzhikistanin rajaa. Kuolemantuomio langetettiin joulukuussa 2008.

Reprieve-järjestön aktivistit epäilevät, että rikolliset huijasivat Shaikhin kuljettamaan huumeita Kiinaan. Guardian-lehden mukaan Shaikh oli saanut tuntemattomalta mieheltä rahaa matkaansa ja hänet oli esitelty "yökerhon omistajalle", joka lupasi soittaa tulevaa hittiä.

Guardianin mukaan Shaikhin sairaus puhkesi vuonna 2001 avioeron jälkeen. Hän oli kolmen lapsen isä.

Kiina: Oikeudenkäynti oli lainmukainen

Kiinan korkein oikeus piti brittien toimittamia todisteita Shaikhin sairaudesta riittämättöminä. Tuomioistuin perusteli kuolemanrangaistusta rikoksen vakavuudella ja pelotevaikutuksella.

Ulkoministeriön tiedottaja Jiang Yu sanoi, että oikeudenkäynti oli lainmukainen ja Shaikhia kohdeltiin samanveroisesti kiinalaisten kanssa.

- Toivomme, että Britannia suhtautuu tapaukseen reilusti eikä kehitä uusia esteitä maidemme suhteisiin, Jiang lisäsi.

Britannian apulaisulkoministeri Ivan Lewis yritti pelastaa Shaikhia vielä eilen illalla, kun hän tapasi Kiinan suurlähettilään. Lewis ei peitellyt myöhemmin suuttumustaan.

- Kiina saa täyden kunnioituksen vasta kun ja jos se liittyy kansainväliseen ihmisoikeusrintamaan, hän sanoi BBC:n radiossa.

Shaikhia ennen Kiinassa ei ollut teloitettu eurooppalaisia melkein 60 vuoteen. Amnesty International -järjestön mukaan maassa teloitettiin viime vuonna yli 1700 ihmistä.

Katso Risto Puolimatkan juttu (Seitsemän uutiset 29.12.2009)

Lue myös:

    Uusimmat