Kiina nosti valuuttansa arvoa

Kiina revalvoi valuuttansa juanin 8,11 dollariin. Muutos on pieni, mutta merkittävä.

Kiina nosti tänään valuuttansa juanin arvoa Yhdysvaltain dollaria vastaan. Juanin uudeksi kurssiksi dollaria vastaan asetettiin 8,11 juania, kertoi uutistoimisto Xinhua. Kiinan valuutta juan on vuodesta 1994 ollut sidottuna dollarin 8,28 juanin kurssilla.

Kiina nosti torstaina valuuttansa juanin arvoa 2,1 prosenttia Yhdysvaltain dollariin nähden. Juanin uudeksi kurssiksi asetettiin 8,11 juania dollaria vastaan.

Samalla Kiinan keskuspankki siirtyi dollarisidonnasta valuuttakorin käyttöön. Päätös oli ensimmäinen askel kohti vapaasti määräytyvää valuuttakurssia.

Keskuspankki arvioi hallitun kellunnan tukevan juanin vakautta, sujuvoittavan kansantaloutta ja antavan markkinavoimille lisää tilaa.

Valuuttakori koostuu Kiinan tärkeimpien ulkomaankauppakumppanien valuutoista, Kiinan keskuspankki kertoi. Se antaa juanin arvon kellua päivässä 0,3 prosenttia edellisen päivän kurssista.

Ei välitöntä vaikutusta

Revalvaatio ja siirtyminen valuuttakoriin oli odotettu muutos. Juan on vuodesta 1994 ollut sidottuna dollariin 8,28 juanin kurssilla. Erityisesti viime vuoden aikana Yhdysvallat on painostanut Kiinaa revalvoimaan "epäreilun halvan" valuuttansa.

Myös markkinoilla on arveltu Kiinan muuttavan valuuttajärjestelmäänsä ja revalvoivan juania vielä loppukesän aikana.

-Vaikka revalvoinnin merkitys on suuri, itse revalvointi ei ollut kovin iso. Tämän kokoisella parin prosentin muutoksella on tuskin kovin suuria vaikutuksia, arvioi ekonomisti Jouko Rautava Suomen Pankista.

Juanin alhainen kurssi suhteessa dollariin on luonut Kiinalle merkittävää kilpailuetua maailmantaloudessa. Yhdysvallat on vaatinut juanin kymmenen prosentin revalvaatiota tai lähes 30 prosentin suojatulleja kiinalaisille tekstiileille.

-Voisin kuvitella että Yhdysvalloissa ollaan pettyneitä kurssimuutoksen pienuuteen, Rautava arvioi.

Pieniä edistysaskeleita

Kiina on yksi Suomen tärkeistä kauppakumppaneista. Sen osuus Suomen viennistä oli viime vuonna neljä prosenttia ja tuonnista lähes viisi prosenttia. Suomalaisyrityksille juanin kelluttaminen merkitsee Rautavan mukaan ainoastaan kurssiriskiltä suojautumisen korostumista.

-Uskon, että nyt tehtyyn päätökseen voidaan olla tyytyväisiä. Liike vapaamman valuuttakurssijärjestelmän suuntaan on yleisesti hyödyksi Kiinan taloudelle.

Rautavan mielestä ei ole tärkeätä kiirehtiä täysin vaihdettavaan juaniin. Hän ei odota suuria muutoksia torstain päätöksen jälkeen.

-Kiinan aikaisempaan politiikkaan sopivat pienet askeleet. Katsotaan nyt, miten tämä järjestelmä toimii. Tärkeintä on, että Kiinan valuutta- ja pääomamarkkinat ovat muuttumassa joustavammiksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat