Kiina lieventämässä yhden lapsen politiikkaansa

Kiina saattaa vihdoin olla lieventämässä niin sanottua yhden lapsen politiikkaansa. Vaikka kolme vuosikymmentä sitten aloitettu käytäntö on johtamassa vakaviin väestöongelmiin, saa Kiinan valtiojohto myös kiitosta perhesuunnittelustaan.

- Kiina on yksi niistä harvoista valtioista, joissa väestökysymykset on otettu vakavasti. Jos verrataan esimerkiksi Intiaan, kasvava varallisuus hyödyttää kiinalaisia huomattavasti enemmän, perustelee tutkija Graeme Smith Sydneyn teknisestä korkeakoulusta.

Siu Yat Ming, Hongkongin baptistiyliopiston väestötutkija on puolestaan verrannut yliopistoon päässeiden miesten ja naisten määrää Pekingissä ja Shanghaissa. Siun mukaan määrät lähenevät koko ajan toisiaan.

- Monilla korkeasti koulutetuilla on vain yksi lapsi, eivätkä he välitä, onko se poika vai tyttö, vaan paneutuvat täysin lapsensa kasvattamiseen ja kouluttamiseen. Joissain kaupungeissa tasa-arvo on jo saatettu saavuttaa.

Kuka hoitaa maaseudun vanhukset?

Sadoilletuhansille perheille yhden lapsen politiikka on kuitenkin merkinnyt kärsimyksiä: pakkoabortteja, valtavia sakkoja, vuosien salailua ja huolta "laittoman" lapsen tulevaisuudesta.

Varsinkin maaseudulla ongelmia tulee tulevaisuudessa olemaan myös vanhustenhuollossa. Jo viime vuonna yli 60-vuotiaiden osuus Kiinan väestöstä oli 12,5 prosenttia. Monelle perheen ainoalle lapselle lankeaakin kohtuuton taakka, kun pitäisi pitää yksin huolta omista vanhemmista ja vielä isovanhemmistakin. Ja tässä tapauksessa yksin todella tarkoittaa sitä, sillä aikaisemmin tänä vuonna julkaistun väestötutkimuksen mukaan jopa 24 miljoonaa miestä jää ilman puolisoa vuonna 2020.

Kiinan hallinto ei kuitenkaan ole ollut aivan kuuro näille ongelmille. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman kiinalaisen väestötieteilijän He Yafun mukaan yhden lapsen sääntöä suunnitellaan koeluontoisesti lievennettäväksi ainakin viidessä maakunnassa maan itä- ja koillisosissa.

Tähän saakka etnisillä vähemmistöillä on ollut oikeus hankkia useampi kuin yksi lapsi. Saman oikeuden ovat saaneet lisäksi maanviljelijät, joiden ensimmäinen lapsi on tyttö, sekä pariskunnat, jotka itse ovat molemmat ainoita lapsia. Kokeilumaakunnissa myös sellaiset pariskunnat, joista vain toinen vanhemmista on ainoa lapsi, voisivat hankkia toisen lapsen.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat