Mainos

Kiina: Ei Nobelia toisinajattelijoille

Kiina varoitti tänään Norjan suurkäräjien Nobel-komiteaa myöntämästä tämänvuotista rauhanpalkintoa kahdelle kiinalaiselle toisinajattelijalle ja sanoi, että se olisi "törkeää puuttumista" maan asioihin.

Nobel-komitea ilmoittaa rauhanpalkinnon saajan huomenna puolilta päivin. Ulkoministeriön tiedottaja Zhang Qiyue sanoi maanpaossa olevien toisinajattelijoiden Wei Jingshengin ja Wang Danin olevan rikollisia ja kertoi oikeuden tuominneen heidät vankeusrangaistuksiin "valtion turvallisuuden uhkaamisesta ja hallituksen syrjäyttämisen suunnittelusta".
-Jos nämä ihmiset voittavat palkinnon, Kiinan kansan ja hallituksen on mahdoton hyväksyä sitä, Zhang sanoi.
Kiina on selvästi huolissaan siitä, että toisinajattelijat saattavat voittaa vuosituhannen viimeisen Nobelin rauhanpalkinnon. Palkintojen ajoitus olisi suuri nolaus Kiinalle, joka tässä kuussa juhli kommunistisen hallinnon 50-vuotispäiviä. Nobel-komitean johtaja Geir Lundestad sanoi tällä viikolla kiinalaisten viranomaisten soittaneen hänelle ilmaistakseen huolestumisensa.

Wei kärsi lähes 18 vuoden vankilatuomion demokratiaa puoltavien kirjoitustensa takia. Marraskuussa 1997 Wei vapautettiin vankilasta ja hän pakeni Yhdysvaltoihin. Wang puolestaan sai 11 vuoden tuomion johtavasta roolistaan Tiananmenin opiskelijamielenosoituksissa 1989. Wang vapautettiin vankilasta lääkinnälliseen ehdonalaiseen ja karkotettiin Yhdysvaltoihin.

Sadankolmenkymmenenkuuden rauhanpalkintoehdokkaan joukossa ei ole selkeitä suosikkeja, ja voittajan veikkaaminen on pelkkää arvailua. Ehdokkaiden joukossa ovat esimerkiksi Israelin presidentti Ezer Weizman, paavi Johannes Paavali II ja Yhdistyneet kansakunnat.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.