Kielitieteilijätkin jäivät sanattomiksi – Oxfordin sanakirja ei pystynyt päättämään vuoden sanaa: "Sekä ennennäkemätöntä että ironista"

14 arkista asiaa, jotka korona muutti ällöttäviksi 1:15
Samaistuttava video: Nämä 14 asiaa korona muutti ällöttäviksi.

Merkittävimpänä pidetty sanakirja Oxford English Dictionary kertoo, ettei voinut nimetä perinteistä vuoden sanaa tänä vuonna. Yhden sanan esiin nostamisen sijaan se raportoi laajemmin kielen muutoksen ja kehityksen ilmiömäisestä laajuudesta erikoisena vuonna 2020.

Englantilaiset sanakirjantekijät joutuivat tänä vuonna tiukan paikan eteen, kun heidän olisi pitänyt valita Oxfordin sanakirjan vuoden sana. 

Vuonna 2020 englanninkielisessä maailmassa on nimittäin tapahtunut liikaa, kuten Australian metsäpalot, Yhdysvaltain presidentinvaalit, Black Lives Matter -liike, cancel-kulttuuri sekä tietysti koronaviruspandemia seurauksineen.

Niinpä kielitieteilijät päättivät, että he eivät tänä vuonna nimeä yksittäistä sanaa vaan kirjoittavat raportin poikkeuksellisen vuoden poikkeuksellisista vaikutuksista kieleen.

Koronaviruspandemialla valtava vaikutus kieleen

Erityisesti koronaviruspandemia on aiheuttanut muutoksia kieleen.

Sanat kuten ”covid-19”, ”koronasulku”, ”sosiaalinen eristäytyminen” tai ”supertartuttaja” eivät olleet käytössä ennen tätä vuotta. Erityisen merkittävänä kielitieteilijät pitävät sitä, miten tieteelliset termit, kuten ”R-luku” eli tartuttavuusluku, on otettu käyttöön yleiskielessä ja puhekielessä.

Myös pandemian aiheuttamat poikkeustoimet työelämässä ovat heijastuneet käytettyyn kieleen. Esimerkiksi sanan ”etätyö” käyttö on lisääntynyt merkittävästi. 

– En ole koskaan nähnyt vastaavaa kielellistä vuotta kuin mitä meillä on juuri ollut, kuvailee Oxfordin English Dictionaryn puheenjohtaja Casper GrathwohlThe Guardianin mukaan. 

– Se on sekä ennennäkemätöntä että ironista: sanattomaksi jättänyt vuosi 2020 on täynnä uusia sanoja toisin kuin mikään aiempi vuosi.

Aiempia vuoden sanoja ovat olleet esimerkiksi ”climate emergency” eli ilmastohätätila, ”toxic” eli myrkyllinen ihmisiä tai tilanteita kuvatessa, ”youthquake” eli niin sanottu nuorisojäristys sekä ”post-truth” eli totuudenjälkeinen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat