Oxfordin sanakirja valitsi vuoden sanan – oletko kokenut peikkomoodin?

Oxfordin englanninkielinen sanakirja on valinnut yleisöäänestyksellä vuoden sanan.

Viime viikolla uutisoitiin sanakirjoistaan tutun Merriam-Websterin valitsemasta vuoden sanasta gaslighting. Nyt myös Oxfordin sanakirja  on kertonut valinneensa vuoden sanan: goblin mode eli peikko- tai vaikkapa menninkäismoodi. Vuoden sanasta uutisoi muun muassa The Guardian.

Peikkomoodilla viitataan käytökseen, joka on anteeksipyytelemättömällä tavalla omahyväinen, laiska tai ahne – usein sosiaalisten normien tai odotusten vastaisesti. Ensimmäisen kerran goblin mode vilahti Twitterissä jo vuonna 2009, mutta termi kasvatti suosiotaan tänä vuonna ihmisten selvittyä pandemian rajoituksista. Valinnan onkin kerrottu kuvaavan viimeisen vuoden tunnelmia.

Esimerkiksi The Guardian on kuvaillut termiä aiemmin tänä vuonna näin: "Peikkomoodi on sitä, kun heräät aamukahdelta ja laahustat keittiöön ylläsi vain pitkä t-paita tekemään outoa välipalaa, kuten sulatettua juustoa voileipäkeksin päällä."

– Ottaen huomioon vuoden, jonka olemme kokeneet, peikkomoodi resonoi kaikkien meidän kanssa, jotka olemme hieman häkeltyneitä tässä vaiheessa, Oxford Languagesin toimitusjohtaja Casper Grathwohl sanoo yrityksen sivuilla.

Termin kerrotaankin kuvaavan ihmisiä, joilla on on ollut hankaluuksia palata normaaliin, koronan jälkeiseen elämään tai ihmisiä, jotka kapinoivat sosiaalisen median ylläpitämiä ihanteita vastaan. 

Today huomauttikin termiä pohtivassa artikkelissaan, että goblin mode ei keskity terveelliseen ruokavalioon tai siistiin ulkonäköön, päinvastoin. Jos siis huomaat napostelevasi epäterveellisiä herkkuja katsoessasi Netflix-sarjoja tuntikausia putkeen likaisessa pyjamassasi ja viimeisestä suihkustakin on kenties aikaa, olet kokenut peikkomoodin.

Mutta voiko goblin mode olla haitaksi?

– Se on merkki masennuksesta, jos joku pysyy jatkuvassa peikkomoodissa, eikä välitä lainkaan olemuksestaan. Pitää olla jokin onnellinen välitila, arveli Sanam Hafeez Todaylle.

Tänä vuonna Oxfordin sanakirjan vuoden sana valittiin yleisöäänestyksellä. Peikkomoodin kilpailijoita olivat metaversumi sekä hashtag #IStandWith, mutta voittaja sai murskavoiton nappaamalla 93 prosenttia äänistä. Viime vuonna voittajasana oli rokotetta kuvaava vax.

Katso myös: Testaa kotona tämä rentouttava asento

Tämä asento villitsee TikTokissa – useita hyötyjä 1:36
Tämä asento lupaa monia hyötyjä.


Lue myös:

    Uusimmat