Oletko tullut ajatelleeksi? Tällaista sanaa suomen kielessä ei ole olemassakaan

1:26
Turistit pohtivat suomen kielen kauneinta sanaa.

Jos haluaisit ilmaista, että kaappisi ei ole kovin syvä, mitä sanaa käyttäisit?

Mikä on syvän vastakohta, kun puhutaan esimerkiksi hyllyjen syvyydestä? Tätä ongelmaa on pohdittu keskustelupalstoilla jo vuosia. Kotimaisten kielten keskuksen mukaan tässä kohtaa suomen kielessä onkin itse asiassa aukko: sellaista sanaa ei ole.

"Eikö suomen kielessä tosiaan ole sanaa...?"

"Eiko suomen kielessä tosiaan ole sanaa, joka tarkoittaa syvän vastakohtaa? Kyse ei ole veden syvyydestä, vaan esimerkiksi hyllyjen syvyydestä. Hyllyissä on korkeys, leveys ja syvyys. Korkean vastakohta on matala, leveän vastakohta on kapea. Mikä on syvän vastakohta?" kysellään Kotimaisten kielten keskukselta Kysymyksiä ja vastauksia -palstalla.

"Ilmeisesti on niin, ettei yleispätevää vastakohtaa ole", kuuluu vastaus, jossa huomautetaan, että kysymys on askarruttanut keskustelupalstoillakin.

Niin kuin onkin. Vauva.fi.-palstalla asiaa pohdittiin vuonna 2010. Moni kommentoijista suosittelee ilmoittamaan syvyyden lukuina. Esimerkiksi niin, että "tämä kaappi on 10 senttimetriä syvä". Joku ehdottaa kuvaavaksi sanaksi litteää, toinen soukkaa.

Kaksplus-palstalla asiaa on pohdittu myös. Keskustelussa heitetään ilmoille muun muassa sana epäsyvä

"Sisustussuunnittelijana käytän ilmaisua vähemmän syvä", toteaa eräs.

Tammikuussa asiaa mietiskeltiin myös Iskelmän Aamuklubissa.

Kotimaisten kielen keskuksen kysymyspalstalla todetaan lopulta, että yleisintä on puhua negaation kautta. Esimerkiksi: tämä kaappi ei ole tarpeeksi syvä. Ongelmatilanteessa voi myös hyödyntää sanaa "syvyyssuunnassa": tämä hylly vie syvyyssuunnassa vain vähän tilaa tai tämä kaappi on syvyyssuunnassa kapea.


Kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset jutut löydät täältä!

Epäsyvä, kapea vai jotain muuta – mitä sanaa itse käyttäisit?


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja