Kiekko-Espoo virittää paluuta miesten peleihin – näin Jääkiekkoliitto kommentoi

Konkurssihakemuksen Espoon käräjäoikeuteen eilen keskiviikkona jättänyt Espoo United menetti paikkansa jääkiekon Mestiksessä. Paluuta miesten peleihin virittää kuitenkin legendaarinen Kiekko-Espoo.

Espoon Palloseura ja Espoon Kiekkoseura perustivat Kiekko-Espoo ry:n viime elokuussa. Kiekko-Espoo kertoi jo maaliskuun alussa, että se pelaa ensi kaudella ainakin A- ja B-junioreissa sekä C-junioreissa kahden joukkueen voimin. Kiekko-Espoo ilmoitti tekevänsä töitä myös sen eteen, että sillä olisi piakkoin miesten joukkue – mahdollisesti jo tulevalla kaudella.

Kuuma kysymys kuuluu, miten Espoo Unitedin tarun päättyminen vaikuttaa Kiekko-Espoon suunnitelmiin. Kiekko-Espoo ry:n taustavaikuttaja Ami Rubinsteinin mukaan eiliseen uutiseen oli yhdistyksessä jo osittain varauduttu.

– Sanotaan sillä lailla, että meidän virallinen vastineemme on koko ajan ollut ja on edelleen se, että meidän lähtökohtainen tavoitteemme on tukea nykyisiä espoolaisia toimijoita. Olimme tukemassa tuota touhua, jos he olisivat saaneet asiat kohdilleen. Mutta nyt kun vaikuttaa siltä, että näin ei käynyt, olemme tehneet pikkuisen varautumistyötä, Rubinstein sanoo MTV Sportille.

– Nyt rupeamme tekemään konkreettisempaa suunnitelmaa siitä, miten lähtisimme tuota asiaa meidän puoleltamme viemään eteenpäin. 

Rubinstein myöntää, että tahtotilana on se, että Kiekko-Espoo pelaisi ensi kaudella miesten pelejä.

– Se, mikä tulee olemaan tapa, jolla se toteutetaan, on vielä auki. Kyllä tarkoitus on, että miesten edustus tavalla tai toisella olisi hyvä olla.

– Sitä, mitä se konkreettisesti tarkoittaa, en pysty tässä vaiheessa konkreettisesti sanomaan sen takia, että tähän liittyy paljon eri tahoja. Heidän mielipiteensä siitä, mikä on järkevää ja mahdollista, vaikuttaa meidänkin näkemykseemme. Selvitämme rauhassa omalla puolellamme tiukan aikarajan puitteissa, mikä olisi järkevin lähtökohta. Kerromme ja tiedotamme siitä omalta puoleltamme siinä vaiheessa, kun homma on selvää.

Edellä mainitsemistaan tahoista Rubinstein sanoo, että Kiekko-Espoo toimii ympäristössä, jossa "Jääkiekkoliitolla, Espoon kaupungilla ja espoolaisilla urheiluseuroilla on jokaisella oma näkemyksensä siitä, miten asioiden pitäisi mennä".

– Niitä nyt yritämme selvittää ja sovitella, että saataisiin rakennettua kokonaisuuden kannalta paras mahdollinen lopputulema.

Mikä olisi ensi kaudella todennäköisin sarjataso?

– Siihen en lähde ottamaan kantaa. Paljon varmasti erilaisia keskusteluja ja spekulointeja tuolla on. Paras tapa tuhota tällainen työ on se, että lähtee liian etunojassa tuollaisia asioita arvelemaan. Parempi on, että tehdään työ taustalla kunnolla ja sitten kerrotaan, kun tiedetään, miltä se homma näyttää.

Rubinstein ottaa kuitenkin sittemmin itse puheeksi Mestiksen.

– Mitä tahansa me tulemme tekemään, se täytyy tehdä niin, että se on kestävällä pohjalla. Sarjatasoilla spekulointi on täysin ennenaikaista. Tänään on vasta virallisesti tullut tieto Mestiksen lisenssiasioista. Nyt täytyy ottaa pikkaisen aikaa ja selvittää, mikä on mahdollista ja järkevää. Sen jälkeen annamme oman näkemyksemme.

Selvitätte myös mahdollisuutta Mestiksessä pelaamiselle?

– En lähde yhteenkään sarjatasoon liittyvään asiaan ottamaan kantaa, koska siitä ei mitään hyvää tule. Niin kuin sanoin, selvitystyö täytyy tehdä rauhassa ja tämä toiminta rakentaa niin, että se on kestävällä pohjalla. 

Pirkka Antila: Mestiksessä pelaaminen ei millään lailla mahdollista

Jääkiekkoliiton liittohallitus on päättämässä lähiaikoina siitä, pelaako Mestiksessä ensi kaudella 11 joukkuetta vai haetaanko Espoo Unitedin paikalle korvaajaa Suomi-sarjasta.

Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila vahvistaa MTV Sportille, ettei Kiekko-Espoo tai muukaan espoolainen seura voisi ensi kaudella teoriassakaan pelata Mestistä.

– Se ei ole millään lailla mahdollista, Antila sanoo.

Entä Suomi-sarjassa ensi kaudella pelaaminen?

– Ottamalla tietyt kilpailusääntöjen määräämät hoitamattomat velvoitteet hoitaakseen, joku espoolainen taho voisi teoriassa pelata Suomi-sarjassa, mutta tietysti vain yhteispohjainen taho. Ei voi syntyä mitään kilpailua eri hankkeiden välillä. Se ei ole mahdollista.

– Teoriassa meidän kilpailusääntöjemme mukaan paikkaa voi hakea joltakin sarjatasolta. On kokonaan eri asia, mille sarjatasolle liittohallitus sellaisen antaa. Mestis on joka tapauksessa pois suljettu ja Suomi-sarja on teoriassakin korkein mahdollinen sarjataso. Se edellyttää kaikkien Espoo Unitedilta jääneiden velvoitteiden hoitamista, jotka on kilpailusäännöissä mainittu, ja niiden rahallinen arvo on merkittävä, Antila summaa.

Tällöin Suomi-sarjaan haluava espoolainen seura ottaisi Espoo Unitedin jättämän paikan pykälää Mestistä alempana.

Jos Kiekko-Espoo pyrkisi Suomi-sarjaan, sen tulisi siis hoitaa Espoo Unitedilta jääneet velvoitteet – Unitedin Mestis-paikka kaatui sen suuriin maksurästeihin. Kaksi vuotta sitten perustettu seura teki heti ensimmäisellä tilikaudellaan yli 1,7 miljoonan euron tappiot, ja sillä on ollut viime keväästä lähtien toistuneita maksurästejä.

Kiekko-Espoo ry:n taustavaikuttaja Rubinstein ei lähde ruotimaan Kiekko-Espoon ensisijaisia haasteita ensi kautta ajatellen.

– Minä en oikeastaan noin syvälle tässä vaiheessa vielä lähtisi kommentoimaan. Niin kuin sanottu, tietyt asiat, jotka näyttävät haasteellisilta, saattavat olla helppoja. Tietyt asiat, jotka vaikuttavat helpolta, saattavat olla hyvin haasteellisia, hän sanoo.

Rubinstein ei pysty toistaiseksi myöskään sanomaan, missä Kiekko-Espoo tulisi Espoossa pelaamaan. United pelasi ottelunsa perustajansa Jussi Salonojan omistamassa Metro Areenassa.

Tarkkaa aikataulua Kiekko-Espoon suunnitelmista tiedottamiselle ei ole vielä Rubinsteinin mukaan linjattu.

– Mutta kuten muustakin uutisoinnista on luettu, eri tahoilla on päätöksiä, joita täytyy tehdä aika lyhyen ajan sisällä. Meidän täytyy sovittaa oma aikataulumme siihen. Kyllä tämä tulee aika nopeasti tapahtumaan. Mutta jonkin aikarajan antaminen olisi turhan sitovaa tässä vaiheessa. Niin kuin sanottu, niin nopeasti kuin mahdollista selvitetään asia ja tehdään se huolellisesti. Sitten sen pohjalta tehdään omalta puoleltamme päätöksiä ja jatketaan siitä, Rubinstein niputtaa.

Lue myös:

    Uusimmat