TUTOn seurapomolta isoja kysymyksiä SM-liigan suuntaan – painava huomio lisenssiprosessista: "Mitä se tarkoittaa?"

SM-liiga Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen kommentoi TUTOn liigahakemusta 4:12
Video: SM-liiga Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen kommentoi TUTOn liigahakemusta

Mestiksessä pelaava TUTO on jättänyt SM-liigan lisenssitoimikunnalle hakemuksen ensi kauden liigapaikkaa koskien. Seuran toimitusjohtaja Kimmo Hollmén avasi prosessin taustoja MTV Urheilulle.

SM-liigan lisenssitoimikunta tiedotti torstaina saaneensa yhteensä 17 lisenssihakemusta kaudelle 2024-25. Nykyisten SM-liigaseurojen lisäksi liigalisenssien hakevien seurojen joukosta löytyivät Kiekko-Espoo ja TUTO.

Turkulaisseuran toimitusjohtajana toimiva Kimmo Hollmén painottaa, ettei TUTO ole koskaan sanonut, ettei se haluaisi nousta SM-liigaan, vaan pikemminkin päinvastoin. Päätös lisenssihakemuksesta syntyi nopeasti.

– Kesällä TUTOn hallitus sai Liigalta tiedon, ettei kahteen vuoteen ole Liigaan mitään asiaa. Se muutti hetkellisesti tilannetta. Sitten yllättäen, kun Mestistä oli pelattu kaksi viikkoa ja Jokerit täytti hallia ympäri Suomen, niin Liiga saikin kahden vuoden selvitystyön päätökseen ja Liiga päätettiin avata tietyin ehdoin. Se muutti tilannetta uudelleen. TUTOn hallitus päätti, että kun kysytään, kenellä on halukkuutta Liigaan nousta, niin olisi hyvin outoa, jos halukkuutta ei ilmaistaisi, Hollmén avaa prosessin kulkua MTV Urheilulle.

SM-liiga ilmoitti aiemmin lokakuussa, että jatkossa SM-liigassa voi olla maksimissaan 16 joukkuetta. Nyt hakemuksia on kuitenkin 17, joten vähintään yksi seura joutuu nuolemaan näppejään.

Samassa tiedotustilaisuudessa kerrottiin myös, että jos joku nykyisistä SM-liigajoukkueista jäisi luontaisen poistuman vuoksi pois sarjasta, ei tilalle tultaisi nostamaan uutta seuraa.

Hollménin mukaan sarja- ja lisenssijärjestelmän yllä on vielä paljon avoimia kysymyksiä.

– Kysymys kuuluu, että jos on olemassa tilanne, että olisi 16 liigalisenssiä ja osakeyhtiön osaketta, niin mitä tapahtuisi sille osakkeelle, jos joku joutuisi paikastaan luopumaan? Tässä on paljon avoimia kysymyksiä, joihin saamme toivottavasti vastauksia, kun lisenssiprosessi etenee, Hollmén sanoo.

– Mielenkiintoista nähdä, mitä se tarkoittaa. Onko samalla tavalla kuin Mestiksessä, että jokainen joukkue hakee joka vuosi lisenssiä ja lisenssiehtojen täytyy täyttyä? Onko Liigan puolella samalla tavalla vai onko se niin, että olemassa olevat liigajoukkueet voivat menestyksellisesti, taloudellisesti tai juniorituotannon osalta olla hyvin huonossa kunnossa, mutta he saavat jatkaa? Ja uuden tulijan täytyy olla edustuskelpoinen kaikilla mittareilla? Se on mielenkiintoinen tilanne. Toivottavasti saamme vastauksia siihen.

TUTO on viime vuosina pyrkinyt ammattimaistaan toimintaansa jokaisella osa-alueella, jotta nousu SM-liigaan olisi tulevaisuudessa mahdollista. Seura kokee jo nyt täyttävänsä monella osa-alueella SM-liigan lisenssiehdot.

– Olemme joka vuosi vieneet työtä ammattimaiseen suuntaan ja lisänneet resursseja pelaajabudjettiin ja valmennukseen. Hallin fasiliteetit ovat Mestiksen huippuluokkaa. Liigan lisenssiehtoja ajatellen jumbokuution hankkiminen ja hallin pienimuotoinen laajennus, niin silloin täytämme jo Liigankin minimiehdot, mitä hallin katsomokapasiteetin ja muiden osalta on. Ja Turusta löytyy toki tälläkin hetkellä liigatasoinen halli, jossa voisi pelata ensi kauttakin jo. Olosuhteistakaan se ei luonnollisesti jää kiinni, Hollmén sanoo.

SM-liigapaikka vaatii Mestis-seuralta taloudellisesti suuria satsauksia jo pelkästään kalliin noin 3,6 miljoonan euron arvoisen liigaosakkeen osalta. TUTO on välittänyt SM-liigan lisenssikomitealle tarvittavat tiedot seuran omistuspohjasta ja rahoituksesta.

– Hyppäys on valtava. Jos toisaalta miettii, että nykyisen tv-sopimuksen kautta tuleva rahoitus on aika toisenlainen, mitä se on Mestiksessä. Niissä summissa on desimaalipilkku toisessa kohtaa. Kulupuolta tulee automaattisesti ja pelaajabudjetti ja muut ovat tietysti toisenlaiset, mutta myös tulovirtaa on toisella tavalla, Hollmén pohtii.

TUTO uskoo vakaasti, että Turussa on tilaa kahdelle SM-liigajoukkueelle niin urheilullisesti kuin taloudellisestikin. Vertailukohdaksi Hollmén nostaa Tampereen, jossa toimii tällä hetkellä kaksi molemmilla osa-alueilla menestyvää SM-liigaseuraa ja vielä Mestiksessä pelaava KOOVEE.

– Meilläkin johtotähti ja tavoite on ollut, että tämän kokoiseen kaupunkiin mahtuu hyvin kaksi liigajoukkuetta. Siellä (Tampereella) on aika menestyksekkäästi pystytty sitä yhteistyötä ja talousaluetta palvelemaan taloudellisesti kohtuullisen kannattavasti. Uskon, että myös Turun seudulla tällainen on mahdollista.

TUTO on saanut myös yhteistyökumppaneiltaan positiivista viestiä liittyen seuran SM-liigaunelmaan.

– Nyt, kun yhteistyökumppaneiden kanssa sitä keskustelua käydään, niin sitä valmiutta olla mukana ja kasvattaa omaa osuuttaan, niin kyllä sitä löytyy, Hollmén sanoo.

Vaikka SM-liigan lisenssikomitea hylkäisikin lopulta TUTOn hakemuksen, ei Turussa paineta päätä pensaaseen. Huonoimmassakin tapauksessa käynnissä oleva hakuprosessi antaa seuralle tärkeitä vastauksia siihen, mitä heidän täytyy SM-liigapaikan eteen tehdä.

– Jos emme nyt ole Liigan mielestä riittävän liigakelpoisia, emmekä täytä lisenssiehtoja, tiedämme sitten, mikä meiltä puuttuu, jotta olisimme liigakelpoisia. En osaa ottaa kantaa, mitkä meidän hakemuksemme menestysmahdollisuudet ovat. Me saamme heiltä sitten toivottavasti palautteen, että mitä pitää parantaa, Hollmén toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat