Mainos

Kiander: Moni menettää työpaikkansa talven aikana

Viime viikot ovat tuoneet mukanaan paljon synkkiä talousuutisia. Yritykset lomauttavat henkilökuntaa tuhatpäin, ja pörssiheilahtelut luovat epävarmuutta kaikille markkinoille. Monet suomalaiset joutuvat pelkäämään työpaikkansa puolesta, ja oman talouden epävarma tulevaisuus aiheuttaa ahdistusta.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander myöntää, että työttömyydenpelko ei ole perusteeton.

- Talouden tilanne on melko lohduton. Tulevan talven aikana moni tulee varmasti työpaikkansa menettämään, Kiander kaavailee MTV:n Huomenta Suomessa.

Kianderin mukaan Suomessa pitääkin nyt varautua siihen, että talven aikana työttömyys lisääntyy.

Erityisesti vientiteollisuuden ja rakennusalan työpaikat ovat nyt uhattuna.

Kiander sanoo, että valtio voi omilla toimillaan vaikuttaa työttömyyden kasvun hidastumiseen.

- Yksi keino olisi tukea kotitalouksien tilannetta ja yksityistä kulutusta, ja toinen on avoimen työttömyyden nousun estäminen lisäämällä esimerkiksi työvoimapoliittisten toimia ja koulutusohjelmia. Myös erilaiset julkisen sektorin tukityöpaikat voivat tulla kysymykseen.

Kianderin mukaan Suomen olisi jo pitänyt ottaa mallia esimerkiksi Britanniasta, jossa taistellaan talouden taantumista vastaan muun muassa nopeuttamalla julkisen sektorin rakennusprojekteja.

- Tilanne on ollut nähtävissä jo jonkin aikaa, ja mielestäni näitä projekteja olisi pitänyt jo käynnistää.Oikeastaan juuri muuta keinoa (kuin julkisen sektorin rakennusprojektien nopeuttaminen) ei juuri nyt ole.

Kiander antaa mahdollisista projekteista esimerkkeinä metroyhteyden rakentamisen, junayhteyden lentokentälle ja erilaset tiehankkeet.

Kiander painottaa kuitenkin, että esimerkiksi vientiteollisuutta eivät kotimaan kasvavakaan kulutus auta.

Nyt pohditaan sitä, onko maailma ajatumassa samanlaiseen lamaan kuin 1930-luvulla. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Kiander sanoo, että hyviä asioita ja tekijöitä on kuitenkin nähtävissä.

- Jos ajattelee vaikka Suomen taloutta, niin me hyödymme öljyn hinnan laskusta. Inflaatio on todennäköisesti ensi vuonna hidasta. Toinen hyvä tekijä on se, että korot ovat tulleet alas, mikä helpottaa asuntovelallisten tilannetta huomattavasti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.