Mainos

KHO: Pojasta vankilan apulaisjohtaja – Risen pääjohtajan puolueettomuus vaarantui

Korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoo, että luottamus Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) pääjohtajan Esa Vesterbackan puolueettomuuteen vaarantui tapauksessa, jossa vankilanjohtajan siirtopäätös vaikutti Vesterbackan pojan virkasuhteeseen. KHO piti ennallaan hallinto-oikeuden päätöksen jutussa.

Tapauksessa oli kyse Hämeenlinnan vankilanjohtajan siirtämisestä toisiin tehtäviin. Johtajan mielestä siirtämiseen vaikutti, ettei hän suostunut nimittämään Vesterbackan poikaa apulaisjohtajan viransijaiseksi.

Hallinto-oikeus kumosi johtajan siirtopäätöksen lainvastaisena. Oikeuden mukaan päätös oli syntynyt esteellisyyden takia virheellisessä järjestyksessä.

Oikeus ei saanut näyttöä siitä, että Vesterbacka olisi yrittänyt vaikuttaa apulaisjohtajan nimittämiseen. Hänen puolueettomuutensa kuitenkin vaarantui, koska vankilanjohtajan siirtopäätös vaikutti pojan virkasuhteen jatkumiseen. Viransijaisuus kesti noin viisi kuukautta vuosien 2013-2014 vaihteessa.

KHO:n mukaan pääjohtaja Vesterbackan pojan nimittämisellä määräaikaiseksi apulaisjohtajaksi ja vankilanjohtajan siirtopäätöksellä on ollut selkeästi asiallinen yhteys. Vesterbacka on näin ollut esteellinen käsittelemään asiaa, KHO katsoo.

Rise oli vaatinut hallinto-oikeuden päätöksen kumoamista. 

Rise ei vielä kommentoi 

Rikosseuraamuslaitoksesta kerrottiin STT:lle, ettei korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä haluta vielä kommentoida.

–Siihen päätökseen muun muassa pääjohtaja haluaa tutustua tarkemmin, sanoi viestintäpäällikkö Pilvi Isotalus Risestä.

Hän kertoi, että ensi viikolla ryhdytään jatkotoimenpiteisiin ja ollaan esimerkiksi yhteydessä vankilanjohtajaan, jota päätös koskee.

Viestintäpäällikön mukaan asiaa voidaan kommentoida mahdollisesti ensi viikolla. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.