Mainos

KHO:n Hallberg moittii kulukorvaus-uudistusta

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin mukaan oikeudenkäyntikulut riita-asioissa ovat riistäytymässä käsistä. Hän pitää kulukorvausuudistusta täysin epäonnistuneena.

-Keskimääräiset kulut käräjäoikeudessa ovat jo 20 000 markkaa. Eihän meillä tosin vielä ole suuren maailman uhkakuvaa, että rahat voi menettää joko voittamalla tai häviämällä juttunsa oikeudessa, mutta kehitykselle on syytä tehdä jotain.

Hallberg toivoo, että kohtuusharkintaa ja kulujen tasaamista voitaisiin soveltaa, kuten hallintolainkäytössä on tapana. Tänään Lahdessa puhunut Hallberg tuomitsee myös hovioikeusuudistuksen, jossa kaikkia alioikeuden päätöksiä ei saisi halutessaan seuraavan oikeusasteeseen.

Tuomarit miettimään omaa kuvaansa

Hallberg pohti myös tuomarien kuvaa puhumatta sanaakaan oikeusneuvos Eeva Vuoresta. Hänen mielestään tuomarien olisi itse ryhdistäydyttävä keskustelemaan omasta roolistaan.
-Ei ole pitkän päälle hyväksi, että oikeusasiamiehet ja media piirtävät ja asettelevat sen rajoja.

Hallbergin mukaan tuomarinuran valinneita ei saisi sulkea omiin työhuoneisiinsa virkaikää kerryttämään ja kieltää heiltä osallistuminen välimiesoikeuksiin. -On korostettava yhteiskunnallista vastuuta ja laajennettava valintatapoja. Välimiesmenettely on sinänsä laillinen tie yksityisoikeudellisten riitojen ratkaisemiseen, mutta sen lisääntyminen syö toisaalta tuomioistuinlaitoksen kuvaa. On korkea aika löytää kohtuuratkaisu tällekin, esittää Hallberg.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.