Mainos

KHO: Asuntolainan välitön lyhennys ei aiheuta varainsiirtoveroa

Asuntojen uudenlaisiin rahoitusmalleihin sisältyvien asuntolainojen lyhennykset rakennuskohteen valmistumisen yhteydessä eivät johda varainsiirtoveroon. Tämä korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) antama ennakkoratkaisu poistaa jo pari vuotta esillä olleen kiistan varainsiirtoverosta verottajan ja kahden rakennusliikkeen välillä.

Verottaja tulkitsi YIT:n ja Skanskan asuntojen uudenlaisiin rahoitusmalleihin sisältyvien suurten velkaosuuksien suoritukset varainsiirtoveron alaisiksi myyntihinnoiksi. Lainaosuudet näissä rahoitusmalleissa olivat 70-85 prosenttia, ja kauppahinnan osuus oli vain 15 tai 30 prosenttia velattomasta hinnasta.

Konserniverokeskus katsoi aiemmin, että asunnon ostajan tuli maksaa myös siihen kohdistuvasta 85 prosentin suuruisesta velkaosuudesta 1,6 prosentin varainsiirtovero, jos velan lyhennys tapahtui välittömästi kohteen valmistumisen yhteydessä.

Myös hallinto-oikeus asettui ratkaisussaan verottajan kannalle. Hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, että asunto-osakeyhtiön hallinnan siirryttyä rakennusliikkeeltä asunto-osakkeiden ostajille velan suoritus voisi tapahtua normaalisti eli ilman varainsiirtoveroa. KHO:n mukaan asunto-osakkeiden ostajan velan maksu ei kuitenkaan millään tavalla tule rakennusliikkeen hyväksi. Tämän vuoksi korkein hallinto-oikeus katsoi veronalaiseksi kauppahinnaksi vain 15 prosenttia osakkeiden niin sanotusta velattomasta hinnasta.

Ennakkopäätöksessään KHO katsoi, että osakkeiden ostaja maksaa velan maksaessaan osuutensa asunto-osakeyhtiön lainoista asunto-osakeyhtiölle eikä rakennusyhtiölle. Asunto-osakeyhtiö puolestaan lyhentää tämän jälkeen velkaansa pankille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.