Mainos

Kheopsin pyramidin sisältä löytyi uusi sinetöity ovi

Kheopsin pyramidin sisällä on tehty uusi merkittävä löytö. Pyramidin käytäviä tutkimaan lähetetty robottikamera on kuvannut sinetöidyn oven, joka on samanlainen kuin viikko sitten löydetty. Ovet ovat asiantuntijoiden mukaan merkittävin löytö Kheopsin pyramidissa sataan vuoteen.

Egyptiä hallitsi lähes 4500 vuotta sitten mies nimeltä Kheops. Kuolemattomuutensa varmistamiseksi hän rakennutti itselleen 137 metriä korkean pyramidin Gizaan Kairon liepeille. Pyhä hauta on moneen kertaan tutkittu ja haudanryöstäjät ovat jo satoja vuosia sitten vieneet sieltä kaiken arvokkaan. Hautakammiossa onkin enää jäljellä vain faaraon sarkofagi.

Viime viikon tiistana tutkijaryhmä pääsi robottikameran avulla ensimmäistä kertaa uuteen pieneen käytävään, josta löytyi sinetöity ovi. Ovi jätettiin vielä avaamatta ja robottikamera lähetettiin tutkimaan toista käytävää, josta uusi ovi löytettiin. Molemmat käytävät lähtevät pyramidin sydämessä sijaitsevasta kammiosta, joka on vain 5 metriä kanttiinsa.

Kheopsin pyramidin uumenissa on nyt siis kaksi sinetöityä ovea, tai paremminkin luukkua, sillä käytävät ovat vain 20 senttiä leveitä ja korkeita. Sitä mitä ovien takana on, ja miksi ne on rakennettu, ei vielä tiedetä. Asiantuntijat yrittävätkin nyt selvittää onko ovilla rakenteellinen merkitys vai ovatko ne vain jonkin muinaisen uskomuksen symboleja. Muista pyramideista ei vastaavia käytäviä ole löydetty.

Muinaiset egyptiläiset palvoivat aurinkoa ja faraoiden uskottiin kuoleman jälkeen muuttuvan auringonjumaliksi. Kheops luuli jo elinaikanaan olevansa auringonjumala, ja onkin otaksuttu, että tätä filosofiaansa hän olisi halunnut myös hautamuistomerkkiinsä, sillä auringonvalo pääsee ulos kapeaakin käytävää pitkin.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 24.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.