Khatia jää tullin haaviin tuhansia kiloja vuosittain

Khat-huumeen tilanne on vakiintunut Suomessa.

Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen sanoo, että huumeen käyttäjäjoukko ei ole laajentunut. Pääsääntöisesti khatia käyttävät Suomessa maahanmuuttajat.

- Khatin asiakassegmentti on rajallinen. Kohderyhmä on hyvin kiinteä, Sinkkonen kertoo.

Khatia kuitenkin tuodaan Suomeen paljon. Tullin haaviin sitä jää tuhansia kiloja vuosittain.

Vuosi 2011 oli ennätysvuosi. Silloin tulli takavarikoi yli 5 700 kiloa khatia. Viime vuonna huumetta takavarikoitiin yli 4 700 kiloa. Toissavuonna tullin haaviin jäi noin 3 000 kiloa khatia.

Suuria eroja selittää Sinkkosen mukaan osittain se, että suurimmat takavarikot ovat tuhannen kilon luokkaa. Tällaiset määrät salakuljetetaan Suomeen maantiekuljetuksilla.

- Khat-rikollisuus on tismalleen samanlaista kuin muukin huumausainerikollisuus, Sinkkonen sanoo.

Mikä khat?

Khatia käytetään paljon itäisen Afrikan sarven alueella ja Arabian niemimaalla, missä se on suuri ongelma muun muassa Jemenissä.

Khatia käytetään pureskelemalla sen oksia ja lehtiä. Pureskeltaessa liukenee aineita, jotka aiheuttavat amfetamiinin kaltaisen piristävän vaikutuksen.  Se aiheuttaa myös sydämen rytmihäiriöitä, päänsärkyä, punotusta, unettomuutta, aggressiivisuutta, ahdistusoireita sekä psykoottisia oireita.

Aineen vaikutusajan jälkeen seuraa väsymys ja alakuloisuus. Khat aiheuttaa myös psyykkistä ja fyysistä riippuvuutta.

Lähde: Päihdelinkki.fi

Pienempiä määriä tuovat Suomeen kuriirit lentäen. Käytännössä yhdellä kuriirilla on khatia mukanaan niin paljon kuin yhteen matkalaukkuun mahtuu eli noin kaksikymmentä kiloa.

- Kuriirit asuvat ulkomailla ja salakuljettavat khatia rahaa vastaan. Heidän toimeksiantajansa ovat kertoneet heille Suomen lainsäädännöstä, Sinkkonen kuvailee kuriireja.

Khatia tulee Suomeen paljon Brittein saarilta, Sinkkonen sanoo. Yksi syy tähän on se, että khat oli pitkään Britanniassa laillinen. Britanniassa se luokiteltiin vasta vähän aikaa sitten huumausaineeksi.

Lue myös:

    Uusimmat