Kevätkylvöt pitkällä, kasvukausi normaalia edellä

Kevätkylvöt ovat pitkällä Oulua ja Kainuuta myöten. Maaseutukeskusten liiton kasvutilannekatsauksen mukaan kevätviljat ovat pääosin oraalla ja ohran kylvöt ovat kesken Väli- ja Pohjois-Suomessa. Kevätviljojen kylvöt ovat lopuillaan Etelä-Suomessa ja varsin pitkällä jo Kainuussa asti.

Viime päivien kylmät yöt ja pari hallayötä ovat hidastaneet kevätviljojen ja nurmien kehitystä. Toisaalta viileät kasvuolot ovat lisänneet syysviljojen pensomista ja kasvustoista on tulossa tuuheita. Kasvustot ovat noin viikon edellä normaalista, Pohjois-Karjalassa kasvustojen ero normaaliin on pienempi. Lämpötilasumman perusteella kasvukausi on 10-14 päivää normaalia edellä.

Etelä-Suomen taimettuneet sokerijuurikaskasvustot ovat kärsineet hallavaurioita varsinkin alavilla mailla. Viljapelloilla on vältytty vakavammilta vaurioilta. Varhaisperuna- ja mansikkakasvustoissa ilmenee paikoin vaurioita niillä viljelyksillä, joilla hallan torjunta sadetuksin ei ole onnistunut. Myös kukkivat herukkakasvustot ovat olleet vaaravyöhykkeessä.

Viljat pääosin kylvetty

Syysviljoista rukiin korrenkasvu on päättymässä Etelä-Suomessa ja kasvustot ovat tulossa tähkälle. Muualla rukiin ja syysvehnän korrenkasvu vielä jatkuu. Itä- ja Väli-Suomessa ruis on vielä pensomisvaiheessa. Syysvehnä on Etelä-Suomessa korrenkasvuvaiheessa, Satakunnassa, Hämeessä ja Etelä-Karjalassa pensominen jatkuu vielä.

Kevätviljat on aivan viimeisiä lohkoja lukuun ottamatta kylvetty Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä. Suurin osa kylvöksistä on jo pitkällä oraalla lähes koko maassa. Kevätvehnän kylvöt ovat kesken Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Muualla kylvöt on jo tehty.

Kaurasta on kylvetty Etelä-Karjalassa, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla ja Kainuussa 80-90 prosenttia. Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa kaurasta on kylvämättä noin puolet. Ohrasta on kylvetty Etelä-Karjalassa, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Kainuussa 70-75 prosenttia. Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ohra-alasta on kylvetty puolet ja Pohjois-Pohjanmaalla noin 20 prosenttia.

Toukokuun alun runsaiden sateiden takia pellon pintaan on syntynyt kuorettumaa, jota on jouduttu rikkomaan. Kuorettumista on ollut eniten sokerijuurikkaalla, rypsillä, kevätvehnällä ja ohralla Etelä-Suomen hiesumailla. Uusintakylvöihin on jouduttu turvautumaan kuitenkin melko vähän.

Varsinais-Suomessa on aloitettu ensimmäiset kevätviljojen rikkakasviruiskutukset. Paikoin tuomikirvan torjuntakynnys on myös ylittynyt. Tuomikirvaa esiintyy melko runsaasti myös Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Pohjanmaan rannikolla ja Pohjois-Karjalassa.

Rypsin kylvö keskeen

Rypsin kylvöt ovat kesken Keski-Suomessa, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjois-Karjalassa. Aikaisimmat rypsikylvökset ovat taimella Keski-Suomea myöten.

Sokerijuurikkaat on kylvetty Etelä-Karjalaa lukuun ottamatta, missä vielä lähes puolet kylvöistä on tekemättä. Juurikkaat ovat pääosin taimella, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla jo 2-4-lehtiasteella.

Rypsin ja sokerijuurikkaan kasvustojen kunto on normaali. Varsinais-Suomessa sokerijuurikkaan ensimmäinen rikkakasvitorjunta on tehty ja Satakunnassakin ruiskutukset on aloitettu. Tauteja ja tuholaisia on ollut vähän.

Perunan istutus lopuillaan

Perunan istutus on lopuillaan Etelä-Suomessa sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Varhaisimmat istutukset ovat jo taimella. Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa perunasta on istutettu puolet. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa istutuksista on tehty vajaa kolmasosa.

Nurmien ja laidunten kasvua pidetään normaalina, paikoin jopa hyvänä. Laidunkausi on alkanut lähes koko maassa kuluvalla viikolla. Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä ensimmäiset karjat ovat päässeet laitumelle jo viime viikolla. Keski-Pohjanmaalla ja Kainuussa taas laidunkauden arvioidaan alkavan vasta ensi viikon puolella.

Säilörehun korjuuseen arvioidaan päästävän kesäkuun ensimmäisellä tai toisella viikolla.

Mansikat, herukat ja omenat

Harsolla katetut mansikkakasvustot ovat jo raakilevaiheessa Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla, mutta Pohjois-Suomessa kukinta on alkamassa vasta näinä päivinä. Avomaalla kasvavat varhaisimmat mansikkalajikkeet aloittivat kukintansa viikko sitten Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomen rannikkoalueella. Pohjois-Suomessa mansikan kukinnan arvioidaan alkavan kesäkuun alussa.

Puna- ja mustaherukat ovat lopettelemassa kukintaansa Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomen rannikkoalueella. Keski-Suomessa puna- ja valkoherukan kukinta on runsaimmillaan ja mustaherukkakin on aloittanut kukintansa. Vadelman kukinnan odotetaan alkavan pian Etelä-Suomessa.

Omenan kesä- ja syyslajikkeiden kukinta on runsaimmillaan Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Ahvenanmaalla. Etelä- ja Keski-Suomessa kukinta on alkanut tällä viikolla. Marja- ja hedelmätarhoissa kehityksen arvioidaan olevan reilun viikon edellä tavanomaisesta.

Varhaisperunaa nostetaan jo saaristossa

Avomaanvihannesten kylvöt on saatu pääosin tehdyksi koko maassa. Varhaisvihannesten istutukset on saatu päätökseen Etelä-Suomessa ja varastoitavienkin vihannesten istutukset ovat päättymässä.

Syyskuussa valmistuvien, suoraan markkinoille tulevien kerä-, kukka- ja parsakaalien istutukset jatkuvat vielä toukokuun loppuun. Myöhäisimpiä salaattieriä istutetaan vielä heinäkuussa. Keski- ja Pohjois-Suomessa vihannesten istutukset ovat vasta päässeet täyteen vauhtiin.

Turunmaan saaristossa on aloitettu varhaisperunan sadonkorjuu avomaalla tällä viikolla. Varhaisperunaviljelmillä on torjuttu hallaa sadetuksin. Ahvenanmaalla on kiinankaalin, tillin ja kevätsipulin satoa korjattu kausihuoneista jo kuukauden ajan. Avomaalta ensimmäisiä kiinankaaleja ja talvehtinutta purjoa on päästy korjaamaan tällä viikolla.

Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla arvioidaan päästävän korjaamaan avomaalta ensimmäisiä kerä- ja kiinankaaleja, rapeita keräsalaatteja ja hernettä kahden viikon kuluessa, mikäli sää pysyy aurinkoisena ja lämpimänä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat