Mainos

Kevät saapui Helsingin Messuhalliin

Aurinkoinen ja lämmin sää herättää meissä jokaisessa uinuvan puutarhurin. Helsingin Messukeskuksesta sai viime viikonloppuna runsaasti ideoita parvekkeelle, pihalle, puutarhaan ja kasvimaalle. Messuhallissa oli esillä 3.–6.4. messukokonaisuus Oma Koti 08, Oma Piha 08, Oma Mökki 08, Asuntomarkkinat 08 ja Sisusta! 08.

Yksi tämän ajan megatrendi on luonnonmukainen viljely. Luonnonmukaisessa tuotannossa viljelymenetelmiin kiinnitetään erityistä huomiota, ja elintarvikkeiden tuotanto tapahtuu ilman keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita.

Luomutuotannon määrä kasvoi Suomessa huomattavasti 1990-luvun puolivälissä sen jälkeen, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin ja otti käyttöön ympäristötukijärjestelmän. Nykyään Suomen peltoalasta noin 150 000 hehtaaria (7 prosenttia) viljellään luonnonmukaisin menetelmin.

Arno Kasvin uusi kirja

Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Arno Kasvi on hauska ja asiansa tunteva esiintyjä, joka opetti messuyleisölle käteviä säästökeinoja esimerkiksi sinkkukeittiöön.

Messujen avajaispäivänä esiteltiin Arnon keittiökasvit -kirja. Tammen julkaisema uutuusteos kannustaa kasvattamaan ja viljelemään itse. Neljään päälukuun jaetussa kirjassa kesävihannesten kohdalla esittelee tuoreina syötäviä salaattikasveja. Talvivihannesten osiossa kerrotaan kasveista, jotka voidaan säilyttää kellarissa talvella nautittaviksi. Kolmannessa pääluvussa paneudutaan maustekasveihin ja neljännessä tutustutaan eksoottisiin hyötykasveihin.

Arnon keittiökasvit esittelee sekä tavalliset että harvinaisemmat keittiöpuutarhan kasvit. Kaikkia näitä, myös eksoottisempia uutuuksia, Kasvi on itse kokeillut Ruissalossa, joten hän pystyy antamaan kotipuutarhurille taatusti ajantasaisia neuvoja lajikkeiden valinnasta ja kasvattamisesta. Lukija saa vihjeitä myös kasvien käyttämisestä ruokiin sekä reseptejä.

Maanmainio puutarhuri on monille tuttu myös luennoitsijana ja asiantuntijana radiossa sekä aikaisemmista kirjoistaan.

Rakkaus luontoon yhdistää

Niin kuin aina, messuilta löytyy jotakin erityisen kiinnostavaa. Tällä kertaa Hyötykasviyhdistys ry:n osaston ideologia viehätti.

Hyötykasviyhdistys ry perustettiin kesällä 1978. Yhdistyksen isä oli toimittaja Risto Nurmi, ja professori Toivo Rautavaara oli yksi perustajajäsenistä. Tällä hetkellä jäseniä on eri puolilla Suomea noin 6 000. Kaikkia jäseniä yhdistää rakkaus luontoon ja halu hyödyntää luonnon antimia kestävän kehityksen periaatteella.

Hyötykasviyhdistyksen puutarhapuoti sijaitsee Taka-Töölössä. Monipuolisen ja kulttuurihistoriallisesti kiinnostavan siemenvalikoiman lisäksi viherpeukalo löytää sieltä kirjallisuutta, työkaluja, ruukkuja ja luonnonmukaisia tuholaistorjuntatuotteita.

Hyötykasviyhdistys hoitaa Annalan puutarhaa, jonka tämän kesän monipuolinen ohjelma on julkaistu. Annalaan on hyvät yhteydet busseilla ja raitiovaunulla. Omat autot jätetään parkkiin Hämeentien kupeessa sijaitsevalle parkkipaikalle.

Koiramäen Pajutalli

Luomuviljelyn lisäksi luonnonmateriaalit kodin ja pihan sisustuksessa ovat vakiinnuttaneet paikkansa.

Messukeskuksessa Koiramäen Pajutallin osasto erottui joukosta leikittelevine koriste-esineineen, koreineen ja ruukkuineen. Koiramäen Pajutilan liikeideana on tuottaa kotiin, pihaan ja puutarhaan luonnollista kauneutta. Tuotteet on valmistettu muun muassa pajusta, koivusta ja pellistä.

Vantaalla sijaitseva Pajutalli on täynnä lahjaideoita sekä persoonallisia yksityiskohtia kodin sisustamiseen. Pajutallin puutarhasta löytyvät pajuiset majat, aidat, kukkatelineet sekä lukuisat eläinhahmot. Tallin konseptiin kuuluu myös punontakursseja ja kahvila.

Vuoden mökkiläinen

Messujen avajaispäivänä valittiin tämän vuoden mökkiläinen. Hän on Sysmässä vapaa-aikaansa viettävä professori Laura Kolbe. Historiantutkija, Helsingin yliopiston Euroopan historian professori ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Kolbe ehättää osallistumaan aktiivisesti myös Sysmän kunnan kehittämiseen. Hänessä yhdistyvät hyvällä tavalla kaupunkilais- ja maaseudun identiteetti.

Kaikkiaan messuilta löytyi jokaiselle jotakin. Työnäytökset ja kilpailut toivat oman lisänsä tuotteitaan esittelevien osastojen rinnalle.

Teksti: Nina Rintala / Mediafocus

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.