Keväinen piina voi laskea auton arvoa – "harmittavan yleinen" moka maksaa helposti jopa satasia

Käytetyn auton ostaja, varo vääriä tietoja myynti-ilmoituksessa! Autokaupoista tulvii yhteydenottoja kuluttajaneuvontaan 3:12
KATSO MYÖS: Varo vääriä tietoja käytetyn auton myynti-ilmoituksessa!

Huolimattomuus autoa pestessä voi maksaa autoaan myyvälle satasia, muistuttaa vaihtoautoketju Kamux. Naarmuinen maalipinta voi olla yksi syy, miksi autostasi saama vaihtotarjous ei välttämättä ole niin hyvä kuin olit etukäteen ajatellut.

Kun ilmassa leijailee paljon hiekkaa ja pölyä, voi se vaikuttaa myös auton maalipintaan. Samoin tuulilasissa oleva hiekka voi naarmuttaa lasia pyyhkimiä käyttäessä.

Kamuxin automyyjä Minttu Kuismanen kertoo yhtiön tiedotteessa, että autoilijoiden olisi hyvä suhtautua katupölyyn kuin pieneen hiekkamyrskyyn.

– Kaupunkien keskustojen kaltaisissa paikoissa, joissa pölyä on todella paljon, sitä voi mennä myös ilmastointiin. Harkitsisinkin itse tällaisissa paikoissa ilmastoinnin sulkemista kokonaan hetkeksi, Kuismanen vinkkaa tiedotteessa.

Kuismasen mukaan oma lukunsa ovat erilaiset lisälaitteet, joita on etenkin uudemmissa autoissa runsaasti. Osa niistä voi ottaa pölyisestä ilmasta nokkiinsa. Asialle on syytä uhrata ajatus sekä käytettyä ostaessa että myydessä.

– Peruutustutka ja kaikki vastaavat tutkat voivat häiriintyä ja herjata paljon, jos niihin pääsee kertymään pölyä ja kuraa. Niissä olevat herkät sensorit saattavat myös mennä herkästi rikki, jos niihin pääsee kertymään paljon hienoa pölyä. Se on tietenkin sitten ikävä lisälasku autoilijalle, joten tarkkana kannattaa olla, Kuismanen sanoo.

Älä tee auton arvoa alentavaa virhettä

Kuismanen suosittelee käsittelemään auton korin vahalla, koska se suojaa auton maalipintaa myös katupölyn vaikutuksilta. Myös Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen on suositellut, että auto vahattaisiin käsin vähintään kahdesti vuodessa. Katso tästä Vesalaisen vinkit auton pesemiseen käsin.

Hän on muistuttanut aiemmin, että huoltoasemien automaattipesut voivat jättää auton etenkin kurakelien jälkeen likaiseksi.

– Ovenkahvojen lähiympäristöt, peilit, vanteet, takapuskurin päällinen, vetokoukun taakse jäävä puskurin osa ja tavaratilan kannen syvennykset sekä pokkaukset ovat automaattipesuille haasteellisia paikkoja, Vesalainen kertoi pari vuotta sitten.

Kuismasen näkemys automyyjänä on, että auto olisi hyvä pestä vähintään kerran kuukaudessa tai aina, kun se on selvästi likainen.

– Lian ei kannata antaa pinttyä korin pintaan, sillä pinttymien ja pienten naarmujen kohdalle voi alkaa muodostua ruostetta.

Kuismanen muistuttaa, että autoa pestessä tulee olla tarkkana. "Harmittavan yleinen" huolimattomuusvirhe voi hänen mukaansa viedä auton jälleenmyyntiarvosta satasia.

– Hiekkaa ei missään nimessä pidä pyyhkiä tai harjata millään keinoin, koska se naarmuttaa pintaa. Naarmuinen maalipinta taas valitettavasti näkyy heti auton jälleenmyyntiarvossa, hän perustelee.

Lähde: Kamux

Lue myös:

    Uusimmat