Kevään ylioppilaskirjoitukset käyntiin

Ylioppilasrupeaman aloitti tänään toisen kotimaisen kielen kuullunymmärtäminen. Huomenna vuorossa on vieraan kielen pitkän oppimäärän ja keskiviikkona lyhyen oppimäärän kokeet.

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat tänään kuullunymmärtämisen kokeilla. Ensimmäiseksi edessä oli toisen kotimaisen kielen pitkän ja keskipitkän oppimäärän kuullunymmärtämisen koe.

Huomenna aherretaan vieraan kielen pitkän oppimäärän kokeen ja keskiviikkona vieraan kielen lyhyen oppimäärän kokeen parissa.

Ylioppilastutkinnon kirjalliset kokeet alkavat 14. maaliskuuta äidinkielen kokeella ja kevään koerumban päättää saamen kielen koe 8. huhtikuuta.

Ylioppilastutkintoon ilmoittautuneita on kaikkiaan 41 878. Tämän kevään kirjoittajista 33 187 on sellaisia, joilla on mahdollisuus saada tutkintonsa valmiiksi ja painaa valkolakki päähänsä urakan päätteeksi. Loput kirjoituksiin osallistuvista joko hajauttavat ylioppilaskokeensa, uusivat hyväksytyn tai hylätyn kokeensa tai täydentävät tutkintoaan.

Tänä keväänä ylioppilastutkinto on entistä valinnaisempi. Kokelaat saivat ensimmäistä kertaa päättää, valitsevatko he toisen kotimaisen kielen pakolliseksi kokeeksi ylioppilastutkintoonsa. Vain äidinkieli on enää ainoa kaikille pakollinen ylioppilastutkinnon koe, loput kolme pakollista koetta kokelaat valitsevat neljän kokeen joukosta.

Lukiolaisten liitto perää suullista kielitaidon koetta

Suomen Lukiolaisten Liitto perää suullisen kielitaidon kokeiden sisällyttämistä ylioppilastutkintoon. Nykyään ylioppilastutkinnossa mitataan kuullunymmärtämistä, kielioppia ja kirjoitustaitoa. Suullinen ilmaisu on liiton mielestä yhtä tärkeä osa kielitaitoa.

- Koska tutkinnossa ei ole mukana puhumista, lukioiden kielten tunneilla harjoitellaan suullista ilmaisua liian vähän. Suomessa on monien Euroopan maiden tapaan aika ottaa suullisen kielitaidon koe mukaan ylioppilastutkintoon, sanoo Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Joonas Turunen.

Turusen mukaan suullisen kielitaidon testaamiseen on useita tapoja, mutta tärkeintä on huolehtia arvioinnin tasapuolisuudesta ja reiluudesta.

Opetusministeri Tuula Haatainen (sd.) on luvannut tänä vuonna selvittää suullisen kielen aseman ylioppilastutkinnossa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat