Kevään kattaus on syötävän suloinen

Tammen uutuuskirja "Lahjoja keittiöstä" antaa herkullisia kattausideoita kevään juhliin. Ripottele vaikkapa hääpöytään sokerisia sydämiä tai osoita vieraiden istuinjärjestys vappupöydässä hauskoilla onnenkekseillä.

Kevään juhlakausi on jo lähellä ja suunnitelmat täydessä tohinassa. Ruoka on tärkeä osa onnistunutta juhlaa, mutta myös kattauksella on tärkeä rooli.

Kattauksen ja tarjottavat ruoat voi helposti myös yhdistää toisiinsa – vai mitä sanot pienistä sokerisydämistä tai väripapereihin käärityistä suklaatryffeleistä juhlapöydän somistajina?

Lisää ihania reseptejä löydät Annie Riggsin kirjasta Lahjoja keittiöstä/ Tammi.

Onnenkeksit

Hauskojen onnenkeksien sisältä löytyvät viestit ovat mukava muisto juhlista sekä pieni yksityiskohta, joka varmasti muistetaan. Saat niistä myös maistuvat pidikkeet pöytäkorteille.

Resepti kirjasta Lahjoja keittiöstä, Annie Rigg/ Tammi

Noin 12 kpl

1,5 dl vehnäjauhoja
ripaus jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
3 isoa munanvalkuaista
1 3/4 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
75 g suolatonta voita sulatettuna ja hiukan jäähtyneenä
Pieniä lappusia, joihin olet kirjoittanut mietelauseen tai muun haluamasi tekstin.

Kuumenna uuni 150-asteiseksi ja vuoraa 2 uunipeltiä leivinpaperilla.

Seulo vehnäjauhot, inkivääri ja suola yhteen. Vatkaa munanvalkuaiset keskikokoisessa kulhossa vaahdoksi. Lisää vaahtoon tomusokeri ja vaniljauute ja vatkaa ainekset sekaisin. Sekoita joukkoon seulotut kuivat ainekset, lisää voisula ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Siirrä odottamaan 10 minuutiksi.

Piirrä kummallekin leivinpaperiarkille 2 ympyrää, joiden halkaisija on 10 cm. Lusikoi ruokalusikallinen taikinaa ympyröihin ja levitä se lusikalla tai palettiveitsellä tasaiseksi kerrokseksi ympyröiden sisälle. Kypsennä pikkuleipiä päällekkäin uunin keski- ja alaosassa 6–8 minuuttia, kunnes reunat alkavat ruskistua.

Seuraava vaihe vaatii ripeyttä. Nosta pellit uunista yksi kerrallaan ja irrota pikkuleivät palettivetsellä tai lastalla varovasti ja nopeasti leivinpaperista. Käännä pikkuleivät nurin, asettele onnenviestisi niiden keskelle ja ummista pikkuleivät puolikuun muotoisiksi. Taita kuun kärjet vastakkain ja siirrä onnenkeksit jäähtymään muffinivuokaan (jossa niiden muoto säilyy paremmin). Kypsennä ja käsittele samalla tavoin loput taikinasta.

Kun kaikki onnenkeksit ovat valmiita, työnnä muffinivuoka hetkeksi uuniin, jotta onnenkeksien pinta saa kauniin tasaisen ruskean värin. Keksit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa kolme päivää.

Sokerisydämet

Kauniit ja värikkäät sokerisydämet sopivat useisiin kattauksiin ja voit leikitellä niillä useilla eri tavoilla. Ripottele niitä vierasten lautasille tai noutopöydän lomaan

Ohje: Lahjoja keittiöstä, Annie Rigg/ Tammi

3 dl pienikiteistä sokeria
1–2 rkl vettä
pastellisävyisiä elintarvikeväritahnoja

Vuoraa 2 uunipeltiä leivinpaperilla. Mittaa sokeri kulhoon ja lisää 1–2 ruokalusikallista kylmää vettä. Sekoita huolellisesti, kunnes sokeri muistuttaa märkää hiekkaa.

Painele puolet seoksesta toiselle uunipellille 1 senttimetrin paksuiseksi tiiviiksi kerrokseksi. Ota massasta yksitellen pienellä sydämenmuotoisella muotilla kuvioita ja irrota sydämet varovasti sormin muotista toiselle uunipellille.

Lisää hyvin pieni määrä vaaleanpunaista tahnamaista elintarvikeväriä coctailtikulla loppuun sokeriseokseen ja ja sekoita väri tasaiseksi.

Ota muotilla sydämiä kuten edellä. Anna sokerisydänten kuivua yön yli.

Kuvat ja reseptit: Annie Rigg, Lahjoja keittiöstä/ Tammi

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat