Mainos

Keuhkosyöpä amerikkalaisnaisten yleisin kuolinsyy

Keuhkosyöpätapausten määrä amerikkalaisnaisten keskuudessa on lisääntynyt 60 prosenttia 13 vuodessa, kertoo tuore tutkimus.

Keuhkosyöpä on ohittanut rintasyövän amerikkalaisnaisten yleisimpänä kuolinsyynä. Tämä käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan keuhkosyöpätapaukset ovat pysyneet lähes vakiona miesten keskuudessa.

- Vuodesta 1990 vuoteen 2003 keuhkosyöpätapausten määrä lisääntyi 60 prosenttia amerikkalaisnaisten keskuudessa, kun taas miesten kohdalla todetut tautitapaukset pysyivät entisellään. Kyse on dramaattisesta kasvusta, tutkimusta johtanut Jyoti Patel sanoo Journal of the American Medical Association -lehdessä.

Patelin johtama tutkijaryhmä havaitsi, että naisilla esiintyvä keuhkosyöpä erosi miehillä havaituista tautitapauksista.

- Geneettiset, aineenvaihdunnalliset ja hormonaaliset tekijät vaikuttavat siihen, miten naiset reagoivat syöpää aiheuttaviin aineisiin, Patel sanoo.

- Vaikka tupakan aiheuttamat tuhoisat seuraukset ovat hyvinkin tiedossa, neljäsosa Yhdysvaltain naisista jatkaa tupakointia. Tupakkamainontaa suunnataan naisille, ja nuoret tytöt aloittavat usein tupakoinnin moninaisten sosiaalisten paineiden alla, Patel toteaa.

Hän oli huolissaan myös naisten tupakoinnin rajusta kasvusta maissa, joissa tapa on näihin päiviin asti ollut miehinen pahe. Noin 20 miljoonaa kiinalaista naista on aloittanut tupakanpolton kymmenen viime vuoden aikana, kun taas Japanissa tupakoivien naisten määrä kaksinkertaistui viidessä vuodessa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.