Mainos

Keskusta keskittyy perusturvaan ja työttömiin

Keskusta määritteli puoluekokouksessaan tulevan vaalikauden tavoitteet ja uusi myös periaateohjelmansa. "Yhteistyön ja sovinnon liikkeeksi" julistautunut puolue aikoo muun muassa vähentää työttömyyttä ja laskea ruuan hintaa.

Keskustan juhlapuoluekokous vahvisti tänään Oulussa tavoitteensa tulevalle vaalikaudelle. Henkilövalinnat kiehtoivat kokousväkeä niin vahvasti, että laaja poliittinen kannanotto nuijittiin pöytään täysin ilman keskustelua.

Keskusta haluaa jatkaa kansaneläkkeiden ja perusturvaan kuuluvien vähimmäisetuuksien korottamista. Etuudet tulee lisäksi sitoa indeksiin vastaamaan hintojen ja palkkojen muutoksia.

Keskusta asettaa tavoitteeksi myös työllisyysasteen nostamisen seuraavan vaalikauden aikana yli 70 prosentin ja työttömyyden laskun alle kuuden prosentin. Kun tähän päästään, voidaan myös kokonaisveroastetta laskea.

Lisäksi ruuan hintaa halutaan laskea alentamalla elintarvikkeiden arvonlisäveroa. Sen sijaan yritysverokannan alentamiselle ei ole välitöntä tarvetta.

Kannanotossa puhutaan lämpimästi myös uusiutuvien energialähteiden puolesta. Suomessa on keskustan näkemyksen mukaan hyvät mahdollisuudet bioraaka-aineiden sekä niistä jalostamalla saatavien biokaasun, etanolin ja biodieselin tuotantoon.

Puolue pysyy eduskunnan hyväksymän puolustus- ja turvallisuuspoliittisen selonteon takana. Suomi järjestää itse aluepuolustuksensa, mutta tiivistää yhteistyötä EU:n piirissä. Kriisinhallinnan yhteistyötä kehitetään Naton kanssa.

- Seuraamme tarkasti Naton kehitystä kansainvälisenä järjestönä ja tuvallisuusympäristömme muutoksia. Päätetty linja on Suomelle hyvä, eikä sen perusteita ole tarpeen muuttaa, kannanotossa sanotaan.

Keskusta on samaa mieltä muun muassa kokoomuksen kanssa siitä, että jos Suomen haluttaisiin liittyvän sotilasliittoon, siitä pitäisi järjestää kansanäänestys.

"Sovintohenkeä viljelevä sivistysliike"

Keskustan juhlapuoluekokous hyväksyi tänään myös uuden periaateohjelman, jossa puolue määritellään "aatepuolueeksi ja sivistysliikkeeksi". Myös sen käsittely sujui sopuisasti ilman puheenvuoroja.

Keskusta on uudistanut periaateohjelmaansa kymmenen vuoden välein.

Ohjelmassa ei puututa päivänkohtaisiin kysymyksiin, vaan syvempiin ajan virtauksiin. Alkuperäinen varsin laaja selostus tiivistyi loppuvaiheessa kentän ja puoluejohdon käsittelyssä kuuteen sivuun. Keskustan näkemyksiä maailmanmenosta on höystetty lainauksilla Santeri Alkiolta, Urho Kekkoselta ja J. V. Snellmanilta. Historialliset viittaukset sopivat hyvin ajankohtaan, koska keskusta viettää viikonloppuna myös 100-vuotisjuhliaan.

Kokouksen ohjelmavaliokunnan mielestä erityisesti ohjelman viimeinen kappale "keskusta - yhteistyön ja sovinnon liike" kuvaa hyvin paperin valmistelua johtaneen puolustusministeri Seppo Kääriäisen panosta ja ajattelua.

Siinä korostetaan, että keskusta tekee periaatteidensa toteuttamiseksi ennakkoluulottomasti yhteistyötä muiden kanssa "keskinäisen kunnioituksen ja ymmärtämyksen hengessä sekä sovintohenkeä viljellen".

(MTV3-STT)

Keskusta valitsi tänään myös puoluejohdon. Lisää aiheesta:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.