Mainos

Keskusta haluaa ruoan veroalen ensi vaalikaudella

Keskusta vaatii tarkempia selvityksiä ruoan mahdollisesta veronalennuksesta. Paavo Lipponen ja jyrki Katainen epäilevät alennuksen hyötyä kuluttajille.

Suomen keskusta jatkaa vaatimuksiaan ruoan arvonlisäveron alentamisesta ensi vaalikaudella. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli toivoi tänään antamassaan tiedotteessa, että valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd.) selvityttäisi pikaisesti mahdollisuudet veronalennukseen.

Kallin mielestä lopullinen linjaus veronalennuksesta on tehtävä seuraavien hallitusneuvottelujen yhteydessä. Keskustan eduskuntaryhmän oma työryhmä esitti viime keväänä, että elintarvikkeiden arvonlisävero alennettaisiin ensi vaalikaudella nykyisestä 17 prosentista 10-12 prosenttiin, jolloin se olisi selvästi lähempänä EU-maiden keskiarvoa.

SDP:n piirissä suhtautuminen asiaan on ollut pikemminkin varauksellista. Esimerkiksi eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.) kirjoitti elokuussa, että tulevan vaalikauden veronalennusvaraa ei pidä haaskata elintarvikkeiden arvonlisäveron alentamiseen. Lipposen mielestä hintojen alentumisesta ei ole mitään takeita ja alennus jäisi todennäköisesti hyödyttämään elintarviketeollisuutta ja kauppaa.

Ruoan arvonlisäveron alennus vaaliaseena

Keskustan tapa pitää ruoan arvonlisäveron alentamista esillä tietää sitä, että asiasta tullaan puhumaan paljon myös tulevassa eduskuntavaalikamppailussa. Keskustan lisäksi alennusta ovat vaatineet pienet oppositiopuolueet.

Vaaleihin ja hallitusneuvotteluihin mennessä on valmistumassa selvitys siitä, miten mahdollinen alennus todella vaikuttaisi.

Pellervon taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen hankkeessa haetaan vastausta juuri siihen, siirtyisikö veronalennus kuluttajahintoihin vai hupenisiko se elintarvikeketjun väliportaille.

(MTV3-STT)

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.