Keskosvauvoille apua musiikista

Tutkimusten mukaan keskoskaappihoito on vastasyntyneelle stressaava kokemus. Stressiä voidaan vähentää mm. musiikkiterapialla, jota on kokeiltu Seinäjoen keskussairaalassa vuoden ajan.

-

Useissa keskostutkimuksissa on todettu, että keskoskaappihoito voi aiheuttaa vastasyntyneelle stressiä. Stressi kuitenkin vähenee, kun vanhemmat koskettelevat pienokaistaan ha juttelevat hänelle. Hetkiin, jolloin vanhemmat ovat poissa on Seinäjoen keskussairaalassa vuoden verran haettu kokemuksia musiikkiterapiasta.

Musiikkiterapeutti Risto Räsänen sanoo, että musiikkiterapialla on tarkoitus tuoda järjestystä vauvojen kokemusmaailmaan ja peittää osaltaan keskosten teho-osaston hyvinkin ennalta arvaamatonta äänimaailmaa. Valtaosa vanhemmista, joille terapiamuotoa on suositeltu, ovat siihen suostuneet. - Tuntuu ihan järkeenkäyvältä se ajatus, että lapset ovat tottuneet meidän ääniä kuulemaan ja saisivat kuulla silloinkin, kun olemme poissa. Tietenkin sitä haluaa kaikkensa lastensa eteen tehdä, sanoo keskosvauvojen äiti Päivi Korvajärvi.

Saksalaisissa ja yhdysvaltalaisissa keskostutkimuksissa on havaittu, että musiikkiaistimukset vähentävät stressiä ja lisäävät näin lapsen käytetävissä olevaa energiamäärää. Tämä taas edistää keskosten kaikinpuolista hyvinvointia.
- Osa keskosista liikehtii enemmän äänitteen aikana ja osa rauhoittuu selvästi. Niin kuin voisi ajatella isompiakin ihmisiä, jotka reagoivat musiikkiin eri tavalla. Sillä on myös iso merkitys äidin ja lapsen ja vanhempien välisen vuorovaikutuksen kehittymisessä, arvioi osastoylilääkäri Riitta Marttila Seinäjoen keskussairaalasta.

Musiikkiterapian ympärille kehitellään parhaillaan jatkotutkimusta, jossa toivotaan selviävän onko lapsen reagointi musiikkiin ja vanhempien puheääneen hänen toipumisensa kannalta aina myönteistä.
(MTV3)
Katso Timo Vainio-Hynnilän juttu

(Seitsemän uutiset 01.10.2002)

Lue myös:

    Uusimmat