Mainos

Keskisuomalainen-lehti laski työttömyyden uusiksi

Mikäli Suomen ristiriitaiset työttömyysluvut korjattaisiin todellista tilannetta vastaaviksi, olisi maassamme noin 690 000 työtöntä, väittää Jyväskylässä ilmestyvä Keskisuomalainen tämänpäiväisessä numerossaan. Työttömyysprosentiksi saataisiin lehden laskutavan mukaan 24,1. Tilastokeskuksen lukujen mukaan työttömiä oli tammikuussa 340 000 ja työministeriön mukaan 405 000.

Keskisuomalaisen laskelmissa on virallisiin lukuihin lisätty ns. piilotyöttömät, erilaisten työvoimapoliittisten toimien piirissä olevat ja puolet osa-aikatyötä tekevistä. Vielä synkempiä lukuja olisi saatu, jos joukkoon olisi lisätty osa kotirouvista ja pakolla koulutettavista nuorista.

Työministeri Liisa Jaakonsaari (sd.) torjuu Keskisuomalaisen laskelmat. Jaakonsaaren mukaan laskutapa, jossa puolet osa-aikatyötä tekevistä lasketaan mukaan työttömiin, on perusteeton. Työministerin mukaan määräaikaisia ja osa-aikaisia töitä tekeviä ei voi laskea työttömiksi, vaikka sellaiset työsuhteet ovatkin tulleet kuvioihin. Samoin on viikonlopputöitä tekevien koululaisten ja opiskelijoiden laita.

Jaakonsaari sanoo työmarkkinoiden muuttuneen laman jäljiltä pysyvästi. Paluuta vanhaan ei ole, vaikka työmarkkinoiden kasvu auttaa myös pitkäaikaistyöttömiä.

Tammikuun tilastojen mukaan maassa oli lähes 70 000 työpaikkaa enemmän kuin vuosi sitten. Työnvälityksessä oli tarjolla 18 000 uutta avointa työpaikkaa. Keskisuomalaisen mielestä työpaikkojen nopea lisääntyminen ei riitä puolittamaan työttömyyttä ennen kuin suuret ikäluokat saadaan eläkkeelle tai hautaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.