Mainos

Keskieurooppalaiset pelastamassa Lapin joulukauden

Joulu ja vuoden vaihteen tilanne näyttää Lapin matkailuissa kohtalaisen hyvältä, vaikka venäläismatkailijoiden määrän odotetaankin laskevan. Matkailijamäärät ovat kasvussa etenkin Keski-Euroopan maista.

Lapin liiton matkailuasiantuntija Satu Luiron mukaan Lapin matkailun kokonaisuus näyttää lupaavalta. Matkailijoita Lappiin vetää lumi, revontulet ja tietysti joulupukki, joka on erityisesti brittimatkailijoiden mieleen.

– Perinteisesti britit tulevat katsomaan joulupukkia ja tietysti luonnonilmiöt, revontulet ja lumen näkeminen, kiinnostavat brittejä kovasti. Ja tietysti talviaktiviteetit, husky-safarit, poroaktiviteetit ja moottorikelkkailut on heille kova juttu. Joulupukki on kuitenkin se, joka eniten tänne brittejä vetää, kertoo Luiro.

Vaikka Lapin suurin markkina-alue on Iso-Britannia, on Keski-Euroopasta matkailijamäärät kasvussa. 

– Britannian markkinoilla on kasvua mukavasti ja nyt myös Saksasta ja Ranskasta alustavien varaustilanne näyttää hyvältä, sanoo Luiro.

Lapissa Keski-Euroopasta tulevien matkailijamäärien kasvu paikanneekin venäläismatkailijoiden laskua.

– Vaikka Venäjän kysyntä on vähän heikentynyt, niin toiset markkina-alueet ovat kompensoimassa tilannetta ihan hienosti, kertoo Luiro. 

Uudet maat löytäneet Suomen

Levin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Maria Virolainen kertoo, että heilläkin venäläismatkailijoiden määrä on laskussa, mutta kasvua Keski-Euroopasta ja Aasiasta.

– Uutena on saksankielisistä maista Itävalta, sieltä on tulossa matkailijoita. Myös aasialaisten matkailijoiden kasvussa on pientä kehitystä. Japanista on tietysti tultu jo pitkään, mutta nyt nousussa on Kiina, Korea ja Singapore, kertoo Virolainen.

Toistaiseksi venäläismatkailijoiden yöpymisten määrä on laskenut Lapin alueella 18 prosenttia.

– Koko Suomen tasolla on arvioitu, että venäläisten määrä vähenee 20 prosenttia tänä vuonna. Ja olettaisin, että suurin piirtein se sama vähennys tulee myös Lapin matkailuun venäläisten kysynnässä. Toisaalta kun venäläiset lähtevät liikkeelle on Lappi sen verran vetovoimainen matkailukohde, että pudotus ei kuitenkaan meidän kohdalla ole niin suuri kuin se on koko Suomen kohdalla, arvelee Luiro.

Lapland Hotels -ketjun toimitusjohtaja Ari Vuorentausta on samoilla linjoilla Satu Luiron kanssa. Vuorentaustan mukaan venäläismatkailijoiden osuus ei ole hänen edustamallaan hotelliketjulla niin merkittävä. 

– Meillä venäläismatkailijoiden osuus on 5-6 prosentin luokkaa kaikista matkailijoista, sanoo Vuorentausta.

Sekä Levin Matkailusta että Lapland hotels -ketjusta myönnetään, että vuodenvaihteessa näkyy selvä notkahdus, joka johtuu venäläismatkailijoiden määrän vähenemisellä. Venäläiset viettävät joulua loppiaisena, ja se on kiivainta matkustusaikaa.

– Koko talven matkailukautta ajatellen sillä ei kuitenkaan ole kovin suurta merkitystä, sanoo Vuorentausta.

Myös Levin Matkailusta kerrotaan, ettei venäläisturistien määrän väheneminen näy merkittävällä tavalla, vaikka loppiaisen tienoilla onkin hiljaisempaa.

– Kyllä kokonaisuutena ollaan viime vuoden tasolla. Loppiaisen paikkeilla notkahdusta on 30 prosenttia venäläismatkailijoiden määrässä, sanoo Virolainen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.