Kesätyöläisten oikeuksia rikotaan usein

Työsuojelupiireihin on virrannut kyselyitä nuorten kesätyöläisten oikeuksista. Kesätyöläisiä on ylityöllistetty ja osa on jäänyt kokonaan palkatta. Ongelmia on ollut mm. perinteisellä nuorten alalla mansikanpoiminnassa.

Nuoret, palkatta jääneet työntekijät ovat soitelleet työsuojelupiireihin eri puolilla maata.

Hämeessä mansikanmyyjiä on jäänyt vaille tilipussia ja Turun ja Porin työsuojelupiirissä festarityöntekijöiden palkanmaksu on kangerrellut. Kuopion työsuojelupiirin alueella taas mansikanpoimijat ovat usein joutuneet tekemään liian pitkää päivää.

Myös urakkapalkan määrityksessä ja lomapalkkojen maksamisessa on ollut ongelmia.

-Olemme joutuneet huomauttamaan liian pitkien työpäivien teettämisestä. Joillakin on voinut olla helteessä useita 14 tunnin päiviä peräkkäin. Puolet tiloista noudattaa työaikaa, mutta tällaisiin asioihin olemme joutuneet jatkuvasti puuttumaan, kertoo tarkastaja Leo Kukkonen Kuopion työsuojelupiiristä.

Jäätelönmyyjille maksettu liian vähän

Pohjois-Karjalassa jäätelönmyyjille on maksettu liian pieniä palkkoja ja Tutustu työelämään, tienaa tonni -sopimuksia on tehty aloilla, joilla sellaista ei saa tehdä.

Lisäksi Pohjois-Karjalassa jotkut kesätyöt tyssäsivät jo ennen alkamistaan. Työnantaja oli peruuttanut luvatun kesätyön ja nuori jäi kokonaan ilman työtä.

-Jotkut työnantajat käyttävät nuorten tietämättömyyttä hyväkseen. Tehdään suullisia sopimuksia ja sitten voi tulla erimielisyyksiä palkasta ja työajasta, sanoo lakimies Pirjo Savolainen Pohjois-Karjalan työsuojelupiiristä.

Myös Keski-Suomessa tiedetään esimerkiksi mansikanpoimijoina ja festivaaleilla työskennelleiden nuorten ongelmista.

-Meillä ne tulevat vastaan, kun nuoret palaavat syksyllä takaisin Jyväskylään. Tietyistä telemarkkinointifirmoista on harmia kesät-talvet ja firmatkin taitavat olla samoja kuin muualla maassa, kertoo työläistarkastaja Aila Kruus Keski-Suomen työsuojelupiiristä.

Järjestäytyneet työntekijät ovat soitelleet Palvelualojen ammattiliittoon PAMiin ja valituksia on tullut kahvila- sekä ravintola-alalla työskenteleviltä nuorilta työntekijöiltä. Ongelmia on ollut muun muassa sunnuntai-, ilta- ja yölisien maksussa.

-Jotkut nuoret ovat olleet myös alipalkattuja, kertoo nuorisosihteeri Tauno Ahola PAMista.

Aikuisten murheenkryyninä on Uudellamaalla ollut muun muassa rakennusala. Hämeen työsuojelupiirissä useita kuorma-autonkuljettajia oli jäänyt kesällä palkkaansa vaille.

Parhaimmillaan sata valitusta päivässä

Erityisen runsaasti nuorten työntekijöiden puheluita tulee työsuojelupiireihin elokuun aikana, kun työsuhteet alkavat päättyä. Palkkoja ei ole kuulunut, vaikka kesällä on tehty ahkerasti työtä.

-Esimerkiksi eräässä telemarkkinointiyrityksessä työskennellyt on voinut saada vain muutaman euron parin viikon työstä. Varsinkin nuorelle tällainen kohtelu on erittäin kurjaa. Jos ensimmäinen työkokemus on tällainen, ei se paljon kannusta työntekoon, sanoo Jaakko Kiviluoma Turun ja Porin työsuojelupiiristä.

Myös muissa työhön liittyvissä epäselvyyksissä otetaan ahkerasti työsuojelupiireihin yhteyttä. Esimerkiksi Uudenmaan työsuojelupiiri vastaanottaa parhaimmillaan sata valitusta päivässä eri alojen työpaikoilta.

Muutamat telemarkkinointifirmat ovat edelleen työsuojeluviranomaisten vitsauksena koko maassa. Nämä firmat eivät ole muuttaneet tapojaan, vaikka epäkohdat ovat saaneet runsaasti julkisuutta.

-Eräiden telemarkkinointiyritysten työntekijöillä on läpi vuoden ongelmia palkkasaataviensa kanssa. Myös mansikanmyyjien työt ovat loppuneet ja nyt joitakin yhteydenottoja on tullut mansikoita myyneiltä nuorilta, kertoo työläistarkastaja Liisa Seppänen Hämeen työsuojelupiiristä.

-Nuoria ihmisiä houkutellaan esimerkiksi puhelinmyyntityöhön katteettomilla lupauksilla suurista palkoista. Mutta työsopimukset tehdään niin monimutkaisiksi, että edes ammattilaisemme täällä eivät aina saa selville, mitä niissä on tarkoitettu, sanoo piiritarkastaja Juha Keinänen Uudenmaan työsuojelupiiristä.

Jos palkkoja on jäänyt maksamatta, työvoima- ja elinkeinokeskuksesta voi hakea palkkaturvaa. Hakemus maksamattomista palkoista pitää jättää kolme kuukauden sisällä palkkasaatavan erääntymisestä. Ehtoina palkkaturvan maksamiselle on se, että työntekijän on pitänyt olla työsuhteessa. Lisäksi yrityksen pitää olla maksukyvytön, jotta palkkaturvaa voi hakea.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat