Kesän odotetuimmat: varhaisperuna ja kotimainen mansikka

Ensimmäiset kotimaiset varhaisperunat tulivat kauppaan jo viime viikonloppuna Etelä-Karjalassa ja Varsinais-Suomessa. Mansikkaa sitä vastoin joudutaan tänä kesänä odottelemaan heinäkuun toiselle viikolle asti.

Varhaisperuna muodostaa parhaillaan mukulaa ja varsinainen satokausi alkaa viikon kuluessa eli normaaliin aikaan, arvioi Maaseutukeskusten Liitto. Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla varhaisperuna on saanut paikoin hallavaurioita, mikä hidastaa mukulan kehitystä ja myöhästyttää varhaisperunan tuloa kauppaan.

Mansikkakausi alkanee viikon myöhässä

Mansikan satokausi alkanee tänä kesänä heinäkuun toisella viikolla eli noin viikon tavanomaista myöhemmäksi, koska viileät säät ovat hidastaneet mansikan kukintaa. Maaseutukeskusten Liitto arvioi, että juhannukseksi kypsyy kuitenkin pieniä määriä avomaan varhaismansikkaa. Tulevien viikkojen säät ratkaisevat avomaan mansikan sadon määrän ja ajoittumisen.

Sadon määrää saattavat verottaa hallat, jotka ovat vioittaneet mansikoiden kukkia ja kukkanuppuja paikoin pahastikin. Varovaisen arvion mukaan hallaseuduilla kymmenesosa kukista on tuhoutunut. Etelä-Pohjanmaalla vaurioita on päässyt syntymään, vaikka niitä on torjuttu sadetuksella. Pahimmin ovat kärsineet ensimmäisenä kukintansa aloittaneet mansikkakasvustot. Harsolla suojatut mansikat alkoivat kukkia kolmisen viikkoa sitten Lounais- ja Itä-Suomessa ja Oulun seudullakin viikko sitten. Suojaamattomien kasvustojen kukinta on alkamassa tällä viikolla Etelä- ja Keski-Suomessa.

(Lähde: Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja