Kesälomakausi lieventää intoa koronarajoitusten alueelliseen purkamiseen – "Alueelliset rajoitukset eivät ratkaisisi mitään"

Suomessa ei raportoitu tänään yhtään koronakuolemaa – näin kuolemantapaukset ovat kehittyneet toukokuun aikana 1:33
Näin koronatilanne on kehittynyt toukokuun aikana. Tänään tapahtunut koronakuolema oli ensimmäinen kolmeen päivään.

Osa puolueista haluaisi purkaa koronaepidemian rajoitustoimia eri tahtiin eri alueilla, sillä tautitilanne vaihtelee niin suuresti Suomessa. Asia jakaa hallitusta, ja etenkin keskusta on ollut alueellisen porrastamisen kannalla.

Erivapauksiin suhtaudutaan kuitenkin keskustankin kannatusalueilla ristiriitaisesti, selvisi lyhyellä soittokierroksella. Suomi on kesällä sen verran yhtenäistä liikkumisaluetta, että eritahtisuudelle ei juuri nyt nähdä syytä. Aluehallintovirastot aikovat myös myötäillä hallituksen linjauksia purkutoimista.

Pohjois-Pohjanmaalla, jossa tauti on osoittanut hiipumisen merkkejä, keskustan puolueaktiivit ovat sitä mieltä, että alueellisia eroavaisuuksia voisi olla.

– Meillä on kyllä ollut tahtotila ja on selvitetty, voisiko olla alueellisia eroavaisuuksia. Tällä hetkellä siinä on laki esteenä, joten ihan noin vain ei tasapuolisuusperiaatteen mukaisesti voi rajoituksia purkaa, sanoo keskustalainen piirijohtaja Jussi Ylitalo.

Lievennystä rajoituksiin kaivataan muun muassa sukujuhliin.

– Esimerkiksi hautajaisiin toivoisi, että tulisi väljennyksiä. Siellä varmaan ihmiset osaisivat myös toimia vastuullisesti.

Tartuntatilanne vaihtelee paljon

STT kysyi muutamalta keskustan piirijohtajalta, pitäisikö rajoituksia purkaa alueellisesti esimerkiksi yleisötapahtumissa, sukujuhlissa tai ravintoloissa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tartuntoja on todettu yli 4700, kun taas useassa sairaanhoitopiirissä on koko epidemian aikana ilmennyt alle 20 tartuntaa.

Pohjois-Karjalassa tautia on esiintynyt vain vähän, mutta alueellinen porrastus ei silti saa kannatusta.

– Ei olisi hyvä asia, että rajoituksia lähdettäisiin purkamaan eri alueilta eri aikaan, sanoo keskustalainen piirijohtaja Jertta Harinen.

Käynnistyvä kesälomakausi sopii alueellisten erivapauksien kanssa huonosti yhteen.

– Kesäaikana ihmiset liikkuvat sen verran, että alueelliset rajoitukset eivät ratkaisisi mitään.

Keskustan Kainuun piirijohtajan mukaan alueellista porrastamista tulisi harkita.

– Tietysti, kun kesä tulee ja ihmiset liikkuvat paljon enemmän kuin talvella, se on kaksiteräinen asia, Teuvo Hatva muotoilee.

Marin ei halua ravintoloille erivapauksia

Aluehallintovirastot (avit) ovat tehneet koko maassa yhteneväisiä, hallituksen linjauksia myötäileviä päätöksiä koronarajoituksista alueellisella tasolla.

– Myös rajoitusten purkulinjauksista olemme hallituksen kanssa samaa mieltä, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen.

Hänen mielestään ainakin kesän yli kannattaa mennä yhteneväisin rajoituksin. Sitten kun käyttöön saada mobiilijäljitys, voidaan tehdä rajoituksia ja niiden purkamista alueellisesti.

Alueellisen porrastamisen mahdollisuus on noussut esiin esimerkiksi hallituksen neuvotellessa ravintoloiden turvallisesta avaamisesta. Eduskunnan perustuslakivaliokunta puolsi taannoin ravintoloiden sulkemista muun muassa sillä edellytyksellä, että kieltoa rajataan alueellisesti ja ajallisesti tilanteen salliessa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on sanonut, että ne avataan samoilla turvallisuussäännöillä koko maassa.

– Ravintolat ovat juuri sen kaltaisia tiloja, joissa yksikin tautitapaus voi mahdollistaa viruksen leviämisen erittäin suureen joukkoon, hän sanoi aiemmin viikolla.

Ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa. Hallituksen esitys on eduskunnan käsiteltävänä.

Lue myös:

    Uusimmat