Mökkikauppa käy nyt kuumana – lomautettu lennonjohtaja toteutti unelmansa ja osti pienen mökin majakan juurelta: "Nyt on aikaa rempata"

2:01
Kesämökkien kysyntä kuumeni – korona-aika herätti kiinnostuksen mökkeilyyn.

Vanhan majakan luona Kokkolan Harrbådassa meren rannalla on uutta vipinää. Vasara paukkuu ja remontti raikaa aivan majakan juurella olevassa pienessä mökissä. Sen uusi omistaja on Jan Lehmus.

– Jäin lomautetuksi lennonjohtajan työstä lokakuun loppuun asti, joten nyt on aikaa remontoida, myhäilee Lehmus.

Sisältä on jo vanhaa tapettikerrosta revitty pois ja huoneiden järjestys on vaihtumassa. Pikkuinen keittokomero saa välttää makuuhuoneena, isommasta tilasta tulee keittiö.

– Onhan tästä aivan loistavat näkymät! Ikkunasta näkyy meri kahdella puolen niemeä, ihailee Lehmus.

Pihaan on kärrätty myös pieni lisärakennus. Se muodostaa oman kulmansa mökin, saunan ja kesäkeittiön kolmioon.

– Siitä tulee tilaa taiteilulle. Siellä voi maalata tai musisoida rauhassa, haaveilee Lehmus.

Kysyntää enemmän kuin tarjontaa

Mökkikauppa on kasvanut nopeasti koronan vaikutuksen vuoksi koko maassa. Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa ja hinnatkin näyttävät pitkän laskun jälkeen olevan kohoamaan päin.

– Kysyntää on tällä hetkellä enemmän, mitä tarjontaa on, vahvistaa toimitusjohtaja Mika Heikkilä OP-Koti Pohjanmaasta.

Ja kun kysyntää on, hinnatkin tuppaavat nousemaan?

– Kysynnän ja tarjonnan laki vaikuttaa hintoihin nostavasti, se on luonnon laki, tietää Kiinteistömaailma Kokkolan yrittäjä Antti Porko.

Molemmat uskovat, että syy kysyntään löytyy koronasta. Ihmisillä on aikaa toteuttaa haaveensa ja etsiä sopivaa mökkiä. Tai – koronan arvioidaan muuttavan maailmaa niin, että mökkeilystä tulee vahva vapaa-ajan viettotapa matkustuksen tilalle. Siksi mökkiin halutaan myös panostaa: alalla puhutaan viiden vaatimuksen listasta.

– Oma tontti, oma ranta, tie perille, sähköt ja vesi – ja mieluiten ympärivuotinen vesi, tietää Porko.

OP-Koti Pohjanmaassa tunnistetaan samat tarpeet.

– Selkeästi ihmiset hakevat kakkosasuntoja, ehkä jopa etätyöhön sopivia pisteitä, joissa voi myös viettää aikaa perheen kesken, tietää Mika Heikkilä.

Neliöhinnat nousevat?

Mökkien neliöhinnat ovat vaihdelleet 2000-luvulla rajusti. Vuonna 2000 myytiin reilut 1 000 mökkiä noin 1 000 euron neliöhinnalla. Sitten tilanne kuumeni, kunnes vuonna 2010 runsas 3 000 mökkiä vaihtoi omistajaa yli 3  000 euron neliöhinnalla. Sitten hinnat alkoivat tippua siten, että viime vuonna neliöhinta oli enää runsaat 2 000 euroa neliö.

– Hinnat ovat vuosien 2014-2015 jälkeen tulleet alas, puhutaan jopa kymmenistä tuhansista euroista kesämökkien hinnoissa.

Nyt on odotettavissa käännös toiseen suuntaan.

– Kun kysyntä on korkealla ja odotusarvo positiivinen, hinnat voivat nousta, sanoo OP-Koti Pohjanmaan Heikkilä.

Osuuspankista haettiin lainoja kesämökkien hankintaan huhtikuussa yli 40 prosenttia viime vuotta enemmän. Jos koko Suomea katsoo, parhaiten tekevät kauppansa mökit järvien ja meren rannoilla. Näiden vapaa-ajan asuntojen hintahaarukka on 150–350 000 euroa.

– Kovasti kysytään myös rantatonttia, jolle voisi rakentaa juuri itselleen mieluisan mökin, kertoo Kiinteistömaailman Antti Porko.

Simppeli ja askeettinen riittää

Kun Jan Lehmus astelee pienellä mökkipihallaan, tuntuu että paikka ja henkilö ovat oikeassa paikassa – ja sulassa sovussa. Aivan joka ikinen ei haluaisi mökkipihaa, jonka molemmin puolin suhaavat lenkkeilijät Harrbådan kärkeen.

– Ei se minua haittaa! Ihmiset on tervetulleita, samoin kaikki eläimet joita täällä liikkuu kuten lampaita, peuroja, kettukin. Tässähän me kaikki yhdessä eletään, joten sama se on tässä olla, pohtii Lehmus.

Hän ei kuulu niihin, jotka etsivät kakkoasuntoa tai mukavuuksin varustettua mökkiä.

– Ei. Mökin tulee olla mökki. Sinne tullaan rauhoittumaan pois siitä teknologiasta ynnä muusta hälinästä. Mökin ei tarvitse olla hirveän monimutkainen tai edes sähköistetty. Simppeli ja askeettinen mökki riittää, tuumii Lehmus.

Hän nauttii myös lintujen ja meren äänistä.

– Äänet ovat sydäntä lähellä ja täällä niitä onneksi riittää.

Hän ei aio tehdä suuren suurta remppaa mökkiin ollenkaan.

– Sisäpuolen laitan oman näköiseksi, ulkokuori saa jäädä sellaiseksi kuin se on.

Pieni uudisrakennus, joka on siirretty mökin viereen, löytänee käyttäjänsä myöskin.

–  Ajattelin tarjota sitä muutamana viikkona kesällä täältä lähteneille taitelijoille, jotka haluavat tulla rauhoittumaan ja työskentelemään meren äärelle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja