Kevään ensimmäinen lämmin päivä jätti jälkeensä saastaisen näyn: Helsinkiläispuisto sotkettiin järkyttävään kuntoon –"Muissa maissa ihmiset eivät jätä puistoihin roskan roskaa"

1:07
Tältä Helsingin Koffin puistossa näytti sunnuntaiaamuna.

Kevään ensimmäinen lämmin viikonloppu on selvästi houkutellut ihmisiä puistoihin. Valitettavasti kaikilla ei ollut käsitystä siitä, että puistoissa on olemassa myös roskasäiliöitä.

Helsinkiläinen Tanja Palmunen järkyttyi tänä aamuna kävellessään Sinebrychoffin puiston, tuttavallisemmin Koffin puiston, halki. Puisto pursusi pitsalaatikoita, muovikasseja, noutoruokarasioita, tölkkejä, tyhjiä kahvikuppeja ja kaikkea muuta mahdollista roskaa. Lokit söivät tyytyväisinä ruoanjämiä.

Palmunen otti kello 9.30 muutamia valokuvia ja videon törkyisestä puistosta. Hänen mukaansa pian kuvaamisen jälkeen paikalle saapui onneksi siivouspartio, joka ryhtyi laittamaan puistoa kuntoon.

Noutoruokapakkaukset lisääntyneet

Helsingin kaupungin puistovastaava Pekka Engblom kertoo, että kaupungin suosituimmat puistot siivotaan viikonloppuisinkin, koska muuten maanantaina on vastassa valtavia roskavuoria.

Pariakymmentä suosituinta puistoa siivotaan viikonloppuisin vapusta noin syyskuun loppuun saakka, riippuen ilmoista. Mitään lukkoon lyötyä siivousmäärää viikossa ei ole, vaan puistot siivotaan aina, kun tarve ilmenee.

– Muistan, kun Esplanadin puistoa jouduttiin jokunen vuosi takaperin siivoamaan ja tyhjentämään roskasäiliöitä pahimmillaan kaksikin kertaa päivässä. Nykyään siellä on onneksi älyroskasäiliö, Engblom sanoo.

Roskaaminen puistoissa on Engblomin mukaan jokakeväinen ilmiö, joka jatkuu koko kesänkin. Koronakevät on hänen mielestään lisännyt noutoruokien pakkausjätettä puistoissa, kun ihmiset eivät voi syödä sisällä ravintoloissa ja kahviloissa.

Engblom ei voi ymmärtää sellaista kulttuuria, että puistoon tullaan eväiden kanssa piknikille ja jätetään kaikki roskat sinne periaatteella, että kyllä yhteiskunta hoitaa.  

– Monessa muussa maassa käyttäytyminen on hyvin erilaista. Ihmiset eivät jätä puistoihin roskan roskaa.

Engblomilla on selkeä viesti suomalaisille.

– Menkää ihmeessä puistoon ja nauttikaa upeasta luonnostamme. Mutta jos viitsisitte mitenkään laittaa roskat roskikseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja