Mainos

Kesäkuntoilija - näin tankkaat nestettä oikein

Kesäkuumalla kuntoillessa on tärkeintä napata vesipullo mukaan. Vettä tulisikin nauttia helteellä urheillessa tunnin välein liki litra.

– Kun tehdään lihastyötä, elimistössä syntyy lämpöä, joka pitää saada ulos. Lämpö nousee hikenä ihon pintaan eli kun tehdään töitä vaikkapa liikkuessa, niin neste tahtoo loppua. Silloin juominen nousee keskeiseksi asiaksi helteellä urheillessa, kertoo Suomen Urheiluliiton juoksutapahtumapäällikkö Markku Haverinen.

Vinkit kesäkuntoilijalle

Muista juoda riittävästi nestettä. Suositusten mukaan hyvä määrä nestettä olisi noin 8 desilitrasta litraan tunnissa.

Nestettä ei kannata juoda suuria määriä kerralla, ettei urheilusuorituksen aikana iske huono olo. Vedenjuonti kannattaa pilkkoa pienempiin osiin, noin kaksi desilitraa 15 minuutin välein juotuna.

Energian saanti olisi hyvä hoitaa ennen urheilusuoritusta. Jos kuntoilu kestää pidemmän aikaa, voi evääksi napata esimerkiksi banaanin tai rusinoita. 

Ihoa kannattaa suojata suoralta auringonpaisteelta, vaaleisiin vaatteisiin pukeutuminen on paras ratkaisu pakahtumisen tunteen estämiseksi. Kesäkelillä urheillessa on myös tärkeää, että vaatteet hengittävät tarpeeksi.

Jos urheilusuorituksen aikana särkee päätä, huimaa tai lihaskrampit vaivaavat, silloin viimeistään on syytä keventää kuntoilua.

Vinkit antoi Suomen Urheiluliiton juoksutapahtumapäällikkö Markku Haverinen.

Kesällä on hyvä keventää treeniohjelmaa, varsinkin jos lämpömittari kohoilee hellelukemiin.

– Kun puhutaan hellelukemista, niin varmasti parikymmentä prosenttia pitkäkestoisestakin suorituksesta kannattaisi tiputtaa pois ja antaa sillä tavalla elimistölle helpompaa tehtävää, Haverinen huomauttaa. 

Kuntosalit hiljenevät kesällä

Kuntosaleilla sesonki iskee vasta syksyllä, kun kesälomat on vietetty ja arki halutaan aloittaa terveellisemmältä pohjalta.

– Kesä ei ole meidän sesonkiaikaa ja kuntosaleilla sekä ryhmäliikuntatunneilla on nyt rauhallisempaa. Kevät ja syksy on huomattavasti vilkkaampia.

– Tunnelma on kuitenkin hyvä ja ihmiset ovat iloisia, monet ovat nyt lomalla, kertoo Motivus-kuntokeskuksen kehityspäällikkö Henna Haapanen.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.