Kerttu Niskasen vamma karu kolaus myös Suomen MM-haaveille – Jari Isometsä muistaa uraltaan vastaavia hetkiä: "En pystynyt edes verryttelemään"

Kerttu Niskasen vahvan kauden katkeaminen pohjeluun murtumaan on kova kolaus paitsi hiihtäjälle itselleen, myös Suomen naisten viestimaajoukkueelle. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä oli juuri alkanut toivoa mahdollista mitalisaumaa Oberstdorfin MM-kisoista.

Niskanen pystyi lauantaina käsittämättömällä tavalla hiihtämään 12. sijalla maaliin Ruotsin Falunin kymmenen kilometrin perinteisen kisassa. Hänet jouduttiin kuitenkin taluttamaan pois maalialueelta, ja maanantaina tuli tieto kauden päättymisestä jalan murtumaan.

Adrenaliinin vaikutus urheilijan sietokykyyn on monesti todistettu varsin hurjaksi. Niskasen tapaus on siitä malliesimerkki.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä muistaa itsekin kisanneensa matkan aikana paikoiltaan nitkahtaneen selkänikaman kanssa. Jyväskylän SM-hiihdoissa hän puolestaan oli täysin varma ennen starttia, ettei pysty kilpailemaan lainkaan.

– Minulle kävi aikoinaan niin, että jalkapohjasta revähti lihas – tai mikä sieltä ikinä voi revähtääkään. En pystynyt kävelemään juuri yhtään. Sanoin velipojalle, että voitele sukseni kuitenkin kisakuntoon. Starttaan ja keskeytän tuohon ensimmäiseen nousuun, koska en pystynyt edes verryttelemään kunnolla, Isometsä toteaa.

– Sitten kajahti lähtölaukaus, ja hiihdin koko 15 kilometrin kisan ilman, että olisi tuntunut mitään kipua. Kisan jälkeen jalka oli niin kipeä, etten pystynyt potkuakaan potkaisemaan. Silloin totesin, mikä adrenaliinin vaikutus on.

Hyvästit MM-kisojen viestimitalille

Kerttu Niskasen kohdalla loukkaantuminen katkaisi yhden hänen vahvimmista kausistaan ennenaikaisesti, joten pettymys on luonnollisesti raju. Alkukaudesta Niskanen oli vahva Oloksella ja Taivalkosken Suomen cupin kisoissa suorastaan ylivoimainen.

Isometsä näki Niskasen olleen potentiaalisesti tasaisessa sijojen 6-10 kisakunnossa, mutta henkilökohtaista mitalia Oberstdorfin MM-kisoista hän ei nykynäyttöjen valossa Suomen naisten joukkueelta odottanut.

Sen sijaan viestissä olisi ollut vielä mahdollisuuksia, jotka nyt näyttävät karisseen. Salpausselän maailmancupin viestikisassa Suomi oli ennen Venäjää kolmas.

– Kerttu olisi ollut nykykunnollaan odotusarvoltaan meidän vahvin naishiihtäjämme, Isometsä näkee.

– Nyt, kun Venäjälle sattui tuollainen haveri, että Natalia Neprjajevan käsi meni rikki päivää ennen Kertun loukkaantumista, niin kyllähän Suomen naisten viestijoukkueen mitali parani hetkellisesti. Ajattelin, että nyt siinä on vain USA voitettavissa, ja alkaisi olla pronssi mahdollinen. Heilläkin on kova joukkue, mutta myös kysymysmerkki ensimmäisellä osuudella.

– Nyt joukkueeseen joudutaan ottamaan hiihtäjä, joka on osuudella 45 sekuntia hitaampi kuin Kerttu. Kova kolaus Suomen viestijoukkueelle, mutta vielä kovempi Kertulle itselleen, Isometsä sanoo.

Hän jättää silti menestysmahdollisuudet yhä auki MM-kisoihin.

– Totta kai kilpailut pitää ensin hiihtää, ja yllätyksiä voi tapahtua – ei tiedä, millaiset kelit Oberstdorfissa tulee ja miten voitelut onnistuvat – mutta tällä hetkellä on sellainen tunne, että mitalimahdollisuudet eivät ole omissa käsissä. Se vaatii nyt vastustajan voitelun epäonnistumista tai sairastumisia.

Lue myös:

    Uusimmat