Kerttu Niskanen avoimena rajuista koettelemuksista: "On ollut sanoinkuvaamattoman rankkaa"

Krista Pärmäkoski kehuu SM-kisojen kovaa tasoa:"Ei voi lähteä takki auki" 1:43
Videolla Imatralla voittoon hiihtäneen Krista Pärmäkosken ajatuksia.

Yleensä iloisesti pulputtava Kerttu Niskanen summasi viime talvena olympialaisia Etelä-Koreassa vaisulla äänellä ja mieli maassa. Hiihtäjä tuskin uskoi silloin, että urheilu-ura voi koetella vielä paljon rajummin.

Tästä kaudesta piti alkaa Niskasen, 30, uusi nousu, mutta kuoppa vain syveni syvenemistään. Tunnollisen harjoittelijan harjoituskuorma kasvoi liian suureksi, ja Niskasen keho ajautui hiljalleen ylirasitustilaan. Valmentaja Pekka Vähäsöyrinki ja maajoukkueen valmennusjohto puhalsivat pelin poikki joulukuun puolivälissä, ja Niskanen matkusti maailmancup-kiertueelta Norjasta kotiin huilaamaan.

– Beitostölenin jälkeen sain kuulla, että nyt on aloitettava pakkolevolla ja sitten ruvettava pikkuhiljaa treenaamaan. Katselin silloin kalenteria ja mietin, ettei voi olla totta. Kaikki suunnitelmat menivät uusiksi, mutta tämä on urheilua, Niskanen kertoi perjantaina voitettuaan SM-kisoissa hopeaa perinteisen hiihtotavan 10 kilometriltä.

Osasyy ylirasitustilaan ajautumisesta saattoi olla helteinen kesä. Vaikka Niskasen lihakset pitävät lämmöstä, keho joutui kuumassa liian lujille.

Henkinen kunto romahti

Niskanen myönsi, että tilanne oli henkisesti äärimmäisen raskas. Ihan niin kovaa kokemusta hän ei ollut uralleen odottanut, sillä hän oli tottunut kamppailemaan kymppisakkiin pääsystä. Arvokisoista mitaleja oli kertynyt jo viesteistä.

– Olympialaisia minua koeteltiin, mutta nyt koeteltiin vielä enemmän. Jos fyysinen kunto oli huono, niin henkinenkin kunto romahti. On ollut sanoinkuvaamattoman rankkaa, Niskanen kertasi.

Maajoukkuekaverien kiertäessä Tour de Ski -kiertuetta Niskanen katseli hiihtoja kotona televisiosta ja harjoitteli mahdollisimman kevyesti. Kahden viikon täyslevon jälkeen ohjelmassa oli "kävelyä suksilla".

Imatralla Niskanen toivoi, että pahin alkaisi olla takana. Hän rakensi kuntoaan jo kahden maailmancup-viikonlopun aikana ennen SM-kisoja ja iloitsi paluusta porukkaan.

– Sanoin Otepäässä tytöille (maajoukkueen muille hiihtäjille), että onpa ihana nähdä teitä. Tuntui, etten ollut nähnyt heitä vuoteen, Niskanen naurahti.

Vieremän Koittoa edustava Niskanen ei osannut ihan suorasanaisesti kertoa, toiko Imatran hiihto toivoa paremmasta. Ainakin ennakko-odotuksiin nähden kisa meni Niskasen mielestä hyvin, vaikka ero Krista Pärmäkoskeen venähti 53 sekuntiin.

– Toivon, että vauhti kiihtyy, ja paremmat ajat olisivat edessä.

Maailmancupissa hän hiihtää ensi viikonloppuna pariviestin Lahdessa. Helmikuun edetessä selviää, mikä on Niskasen rooli MM-kisoissa.

– Välillä tuntui siltä, että oliko tämä kausi tässä. Takaraivosta puski ajatus, että tästä on päästävä ylitse, Niskanen sanoi ja kiitteli lähipiirinsä tukea.

Lue myös:

    Uusimmat