Mainos

Kertoisitko itse palkkasi? Suurin osa suomalaisista purkaisi palkkasalaisuuden

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista olisi valmis poistamaan palkkasalaisuuden, jos se edistäisi palkkojen tasa-arvoa.

STTK:n Taloustutkimuksella teettämässä kyselytutkimuksessa palkkasalaisuuden purkamisen kannalla oli 58 prosenttia vastaajista. Naisista yli 60 prosenttia oli valmis julkistamaan palkat, kun taas miehistä vain niukasti 51 prosenttia oli valmis tähän.

Kyselyn mukaan palkkasalaisuuden purkamisen kannalla oli 60 prosenttia työntekijöistä. Ammattiryhmittäin ei kyselyssä tullut ilmi suuria eroja. Eniten palkkasalaisuuden purkamista kannattivat kyselyssä 35–64-vuotiaat. Tästä ikäryhmästä purkamisen kannalla oli 62 prosenttia vastaajista.

Suomen lainsäädäntö linjaa tällä hetkellä, että yksittäisen työntekijän palkkatiedot ja niiden osat eivät ole julkisia.

STTK julkistaisi palkat

STTK:n mielestä palkkasalaisuuden purkaminen edistäisi palkoista sopimista paikallisesti ja edistäisi tasa-arvoa.

STTK:n johtajan Katarina Murron mukaan palkkatietojen salaisuus on johtanut siihen, että työpaikoilla on hyvin vaikea sopia palkankorotuksista, ja siksi asia hoidetaan tyypillisesti yleiskorotuksilla.  

Työntekijä ei STTK:n mukaan välttämättä aina edes tiedä, mistä kokonaispalkka muodostuu tai mikä on henkilökohtaisen palkan osuus työkavereihin verrattuna.  

– Tämä ei luo kuvaa oikeudenmukaisesta palkkauksesta eikä palkitsemisjärjestelmien toimivuudesta, Murto sanoo tiedotteessa.  
STTK:n suunnitelmissa luottamushenkilöillä tulisi olla oikeus saada työntekijöiden palkkatiedot ja -perusteet.   

Murron mukaan jokaisella työntekijällä pitäisi silti olla oikeus kieltää omien palkkatietojensa julkistaminen.

Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi 776 suomalaista syyskuun aikana. Virhemarginaali kyselyyn on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.